Καλύτερα τα στοιχεία για την ύφεση του δ’ τριμήνου

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το μέγεθος της ύφεσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν ελαφρώς μικρότερο από το αρχικά εκτιμώμενο. Συγκεκριμένα, η ύφεση καταγράφηκε στο 5,7% αντί του προβλεπόμενου 6% και κατά συνέπεια το ύψος της κατά το σύνολο του 2012 έκλεισε στο 6,4%.

Ακολουθεί το βασικό σώμα του εκδοθέντος δελτίου τύπου:

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ: 4o Τρίμηνο 2012 (Προσωρινά στοιχεία)

Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 4o

τρίμηνο του 2012.

Με

βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σε όρους όγκου1, κατά το 4o τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2011, έναντι της μείωσης κατά 6,0% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4oυ τριμήνου (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2013. Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2011. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2011.

Μείωση κατά 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9 %.

Μείωση κατά 8,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 6,3%.

Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα χρονολογική σειρά των τριμηνιαίων στοιχείων θα αναθεωρηθεί σαν αποτέλεσμα της αναθεώρησης των αντίστοιχων ετησίων εθνικολογιστικών αποτελεσμάτων, προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο 2013».

Keywords
Τυχαία Θέματα