Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ

Σήμερα ξεκινά η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο Ισραήλ, με την προσμονή, όπως έχει δηλώσει, να “ακούσει”, αλλά όχι να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία. Για τον λόγο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη συνέχεια και στα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιορδανία.

Το πρώτο ταξίδι του Ομπάμα από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έθεσε ως “πρώτη προτεραιότητα την άμυνα

και την ασφάλεια”, επικαλούμενος “πολύ σοβαρές απειλές” από το Ιράν και την Συρία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, αμέσως μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Ομπάμα θα επιθεωρήσει τάγμα αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ. Στην συνέχεια, θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και τον πρωθυπουργό, Μπένγιαμιν Νετανιάχου.

Αύριο, Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Ναό της Γέννησης στην Βηθλεέμ. Μάλιστα, θα μιλήσει στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Ιερουσαλήμ, επιθυμώντας να απευθυνθεί απευθείας στους Ισραηλινούς.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο του Ισραήλ όπου εκτίθενται τα περίφημα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Την Παρασκευή θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους του ιδρυτή του σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ και του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ιτζχάκ Ράμπιν, προτού μεταβεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ. Στην Ιορδανία, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ και το Σάββατο θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας.

Με το ταξίδι του αυτό ο Μπαράκ Ομπάμα αποσκοπεί στη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και στην άμβλυνση των διαφορών του με τον Νετανιάχου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους εβραϊκούς οικισμούς. «Πιστεύουμε πως θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από ένα χρόνο ή περίπου τόσο για να αναπτύξει το Ιράν πυρηνικά όπλα, όμως προφανώς δεν θέλουμε να περιμένουμε την τελευταία στιγμή», τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση στις 14 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως “διατηρούμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Keywords
Τυχαία Θέματα