Η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα σήμερα

Η κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε νέα δεδομένα μεταξύ των οποίων τη ραγδαία και κατακόρυφη αύξηση της παιδικής φτώχειας η οποία αποτελεί και τη σημαντικότερη συνέπεια της κρίσης αυτής. Η παιδική φτώχεια πλέον έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη φτώχεια των υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων στη χώρα μας κι έρχεται πρώτη ως ποσοστό.

Παρ’ όλα αυτά παρατηρείται μια αδυναμία ως προς τη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η αδυναμία αυτή

πηγάζει και από την αποτυχία των υπαρχόντων μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της. Πιο συγκεκριμένα ενώ η παιδική φτώχεια επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. από το εισόδημα, τη διατροφή, τις συνθήκες διαβίωσης της κατοικίας, τις νομοθετικές ρυθμίσεις κ.α. , οι ειδικοί όταν θέλουν να τη μετρήσουν χρησιμοποιούν μόνο το εισόδημα, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε συμπεράσματα που δεν αποτυπώνουν επαρκώς τις διαστάσεις του φαινομένου. Εύκολα λοιπόν υποθέτουν ότι η παιδική φτώχεια δε διαφέρει από τη γενική θεώρηση της φτώχειας, αυτό όμως είναι εντελώς άτοπο, καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη μερίδα του κοινωνικού συνόλου που χρήζει ειδική αντιμετώπιση και προστασία όπως διαφαίνεται και στη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Είναι επείγουσα ανάγκη η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας η οποία έχει λάβει γιγαντιαίες διαστάσεις στη χώρα μας να μπει πρώτη στην ατζέντα της δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπλέον απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις όχι μόνο εισοδήματος αλλά και μη εισοδήματος προς τα παιδιά , οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο είδος της παιδικής φτώχειας το οποίο εμφανίστηκε στη χώρα μας κατά τα τελευταία τέσσερα έτη. Έχουμε μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών που και οι δύο γονείς δε δουλεύουν και επομένως δεν έχουν ασφάλιση, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, άρα πρέπει να προβλεφθεί ένας μηχανισμός παροχής δωρεάν πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού. Επίσης υπάρχουν νοικοκυριά με παιδιά που δεν έχουν παροχή ρεύματος στην οικεία τους κ.α..

Οι προσπάθειες λοιπόν οφείλουν να γίνουν προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί το σωστό φάρμακο στο συγκεκριμένο είδος που περιγράφει τη παιδική φτώχεια στην Ελλάδα. Η αναγκαιότητα αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι η κατάσταση του παιδιού τώρα επηρεάζει το μέλλον του ως ενήλικα αλλά και ως υπερήλικα όπως αποδεικνύουν επιστημονικές μελέτες, επομένως έμμεσα επηρεάζει το μέλλον της χώρας ως σύνολο. Επιπλέον επειδή το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα κρίσιμο και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα ήταν χρήσιμη κάποια κεντρική Ευρωπαϊκή γραμμή ως προς μια συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του.

Keywords
Τυχαία Θέματα