Η Μισέλ Ομπάμα στο… κατόπι της Χίλαρι Κλίντον

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και συγκεκριμένα του ανταποκριτή της στην Ουάσινγκτον Matthias Kolb κάνει λόγο για τις καθόλου «επιπόλαιες» συμπτώσεις στην πορεία που ακολουθεί η Michelle Obama σε σύγκριση με αυτήν της Hillary Clinton.

Είναι η πολύ μορφωμένη και αγαπητή Πρώτη Κυρία, δημοφιλέστερη ανάμεσα στους πολίτες ακόμα και σε σύγκριση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είναι φιλόδοξη και θέλει να εκμεταλλεύεται τη δημοσιότητα για να παίρνει θέση στα δημόσια θέματα που θεωρεί σημαντικά.

Τα παραπάνω ίσχυαν κάποτε για την Hillary Clinton και ισχύουν τώρα και για την Michelle Obama.

Από της στιγμής που η τελευταία εμφανίσθηκε απαστράπτουσα κατά την τελετή των Όσκαρ την περασμένη Κυριακή και κατάφερε, με το εκτυφλωτικό, ξεμανίκωτο φόρεμά της, να … τρομάξει ακόμα και την ιρανική τηλεόραση, οι εικασίες στα αμερικανικά ΜΜΕ δίνουν και παίρνουν. Επιδιώκει δική της καριέρα η Michelle Obama μετά την αναγκαστική αποχώρηση του συζύγου της από τον Λευκό Οίκο με το πέρας της δεύτερης θητείας του;

Η νομικός Michelle δεν παύει να αποκλείει ένα τέτοιο βήμα κάθε φορά που ερωτάται, όμως αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τις υποθέσεις εργασίας των bloggers, των τηλεοπτικών αναλυτών και των αρθρογράφων.

«Η Michelle είναι η επόμενη Hillary» διαφημίζει η ιστοσελίδα «salon.com» και διατυπώνει την άποψη ότι η Αμερική δεν μπορεί με τίποτα να χορτάσει την Πρώτη Κυρία, ενόσω εκείνη στέκεται στο πλευρό των βετεράνων και των οικογενειών τους ή μάχεται κατά της παχυσαρκίας. Πρόσφατο παράδειγμα: Στην τρίτη επέτειο του talk show του Jimmy Fallon η Michelle Obama δεν δίστασε να χορέψει με τον παρουσιαστή, ανάβοντας φωτιές εντός ολίγων λεπτών στο Youtube.

Στον λογαριασμό της στο twitter η Πρώτη κυρία εμφανίζεται ως η μητέρα – πρότυπο αλλά και ως καθημερινή Αμερικανίδα. Όπως όλοι οι συμπατριώτες της, είδε κι αυτή το παραδοσιακό super-bowl και θαύμασε την εμφάνιση της Beyonce στο ημίχρονο.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών έχουν καλή άποψη για αυτήν. Έτσι, κατορθώνει να ξεπεράσει και την δημοτικότητα που είχε κάποτε η Hillary Clinton όταν στεκόταν στον πλευρό του τότε Προέδρου – συζύγου της. Επιπλέον, πρόσφερε εξαιρετική βοήθεια στον Barack Obama κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ιδιαίτερα κατά το Συνέδριο του κόμματος των Δημοκρατικών.

Η μεταπήδηση της Michelle Obama στο Καπιτώλιο, ανάλογα με εκείνη της προκατόχου της στη Γερουσία, είναι νομικά εφικτή από το 2016, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του συζύγου της. Δημοσκόπηση κατά το παρελθόν έδειξε ότι θα μπορούσε να εκτοπίσει άνετα κάθε δημοκρατικό υποψήφιο στο Ιλινόις από όπου κατάγεται, ενώ η υποστήριξη πολλών διασημοτήτων είναι δεδομένη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Samuel L. Jackson, ο οποίος δήλωσε, ότι η Πρώτη Κυρία θα μπορούσε να γίνει δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου ή ακόμα και Πρόεδρος και να γράψει έτσι ιστορία.

Σε αυτή την τελευταία περίπτωση όμως, θα έπρεπε να πάρει θέση και σε ακανθώδη πολιτικά ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις και η εξίσωση της νομικής θέσης των ομοφυλοφίλων.

Η ρεπόρτερ Jodi Kantor, γνωστή του ζευγαριού, εμφανιζόμενη στην γνωστή εκπομπή του Piers Morgan, εκτίμησε ότι στην Michelle δεν αρέσει πολύ η Ουάσινγκτον και θα προτιμήσει γι’ αυτό, στα πλαίσια μακροπρόθεσμης στρατηγικής, να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή και να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινά, με άλλες αφορμές.

Αυτή η τακτική συμμορφώνεται και με τα διδάγματα της αμερικανικής ιστορίας: Όσο πιο μακριά από την πολιτική μένουν οι Πρώτες Κυρίες, τόσο πιο επιτυχημένες είναι. Έτσι ήταν για την Hillary, έτσι είναι και για την Michelle.

Keywords
Τυχαία Θέματα