Η φιλόξενη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εκτός από πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διαθέτει και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Διοργανώνει δράσεις, εργαστήρια, παραστάσεις που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ενημερωμένο και ανοιχτό στην τέχνη κοινό.

Αρχίζοντας από το παιδικό κοινό, η Στέγη έχει προγραμματίσει μια σειρά προγραμμάτων με βιωματικό κυρίως χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο με θέμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» το οποίο αποσκοπεί στην ουσιαστική επαφή μεταξύ γονέων –παιδιών

με εργαλείο τη μουσική και στην εκτέλεση μιας διαδραστικής συναυλίας μουσικής μετά το τέλος των συναντήσεων. Οι μουσικοί βοηθούν τα παιδιά να συμμετάσχουν και να πειραματιστούν σε διάφορα παιχνίδια με αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα και αυτά με τη σειρά τους μαθαίνουν βασικές έννοιες της μουσικής και εκφράζονται συναισθηματικά.

Επίσης, οι έφηβοι μέχρι 17 ετών μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα εργαστήριο που θα αρχίσει τέλη Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί για λίγες μέρες το Μάρτιο μέσα από το οποίο θα μετατρέψουν κινήσεις της καθημερινότητας τους σε μικρές χορογραφίες. Οι δυνατότητες του σώματος, η δημιουργική ελευθερία, οι αυτοσχεδιασμοί, θα είναι βασικές θεματικές του σεμιναρίου. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα υλοποιήσουν μια παράσταση για γονείς και φίλους.

Ενεργή είναι και η δράση του Ιδρύματος όσο αφορά τις σχολικές ομάδες. Οι διαδραστικές ξεναγήσεις και τα εργαστήρια στις εκθέσεις εικαστικών βοηθούν στην ουσιαστική κατανόηση της τέχνης από τους νέους και όχι στην αποστασιοποιημένη παρακολούθηση της που αφήνει ερωτηματικά. Τόσο στην έκθεση του Helmut Newton –η οποία «τρέχει» ήδη- όσο και στην έκθεση του Robert Wilson –αναμένεται αρχές Απριλίου- τα παιδιά συζητούν, εξερευνούν υλικά και τεχνικές, ανακαλύπτουν νοήματα. Τα προγράμματα είναι πλήρως εναρμονισμένα στην ηλικία της κάθε ομάδας.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν τη μουσική τους αίσθηση, να αποκτήσουν μουσική παιδεία και να γνωρίσουν τόσο τα όργανα όσο και τις δυνατότητες τους. Η Καμεράτα προσκαλεί τους νέους να παρακολουθήσουν πρόβες τους στα πλαίσια της προσπάθειας της να κάνει πιο προσιτή την κλασσική μουσική. Έχει ξεκινήσει ήδη σειρά συναντήσεων όπου τα παιδιά επικοινωνούν επί της ουσίας με τους μουσικούς, προβληματίζονται, λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες, γνωρίζουν και εμβαθύνουν στη μουσική γλώσσα και τους ορίζοντες της.

Συγχρόνως, η Στέγη φιλοξενεί παραστάσεις ειδικά για το νεανικό κοινό. Ήδη από το Νοέμβριο και για τέσσερις περίπου μήνες ακόμα, το έργο «Ελεύθερα Ύδατα» παρουσιάζεται με σκοπό να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τη νέα γενιά. Τρεις μαθητές Λυκείου αγωνίζονται για τα ιδανικά τους και διακατέχονται από οικολογικούς προβληματισμούς. Εμπλέκονται όμως σε μια απαγωγή η οποία τους φέρνει αντιμέτωπους με πολλά ζητήματα. Παράλληλα με την παράσταση, οι εκπαιδευτικοί εφοδιάζουν τους μαθητές με υλικό που περιέχει «μεθόδους ενεργητικής συμμετοχής», «βιωματικές μεθόδους», «μεθόδους εκπαιδευτικού δράματος» και έτσι αποκτούν κριτική σκέψη και προβληματισμό μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας. Η εμπειρία αυτή, συμπληρώνεται εξαιρετικά από το βιωματικό εργαστήριο, πλήρως προσαρμοσμένο στο μαθητικό κοινό. Οι μαθητές συζητούν με τους συντελεστές της παράστασης και εξοικειώνονται με τις τεχνικές του θεάτρου ενώ μαθαίνουν πώς να εκτονώνονται και να απελευθερώνονται μέσω αυτού.

Ένα άλλο εγχείρημα είναι ο Θίασος Κανιγκούντα και οι «Κύκλοι/Ιστορίες», μια σπονδυλωτή θεατρική αφήγηση από ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες οι οποίες «ξαναγράφουν» την ιστορία της Ευρώπης από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Έχει ήδη δοθεί το κείμενο σε σχολεία που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον έχοντας τη δυνατότητα να το επεξεργαστούν και να προτείνουν σκηνοθετική άποψη σε κάποια σκηνή που τους ενδιαφέρει. Στις 9 Απριλίου, οι ομάδες μαθητών θα μπορούν να παρουσιάσουν τις σκηνές τους πριν την παράσταση, κάνοντας τους να νιώθουν συμμέτοχοι και δημιουργικοί.

Ομοίως, η Στέγη ενδιαφέρεται και για τους ενήλικες. Οι συζητήσεις μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών είναι μια σειρά δράσεων που γνωρίζει επιτυχία και έχει μεγάλη προσέλευση ενώ δεν παραλείπονται και εργαστήρια. Αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία είναι ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε μία ευαίσθητη ηλικιακά και κοινωνική ομάδα, αυτή των ατόμων άνω των 65 ετών. Από αρχές Φεβρουαρίου, η ομάδα χορού Αερίτες θα αναλάβει τους συμμετέχοντες και θα τους διδάξει απλές ασκήσεις. Θα τους βοηθήσει δε, να συνθέσουν και να δημιουργήσουν κινητικούς κώδικες, να εκφραστούν με το σώμα τους και σύμφωνα πάντα με την προσωπικότητα τους, χρησιμοποιήσουν την εμπειρία ως πολύτιμο εργαλείο.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αν και σχετικά καινούριος πολιτιστικός φορέας, αποδεικνύει διαρκώς ότι έχει όραμα και στόχο. Συνδυάζει άλλωστε την παραγωγή πολιτισμού με την εκπαιδευτική δράση, προσεγγίζει όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ δεν παύει να είναι ένας φιλόξενος και «ανοιχτός» σε ιδέες χώρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα