Η Ευρώπη πανηγυρίζει για… 24.000 λιγότερους ανέργους

Twitter @EmOikonomidis

Ανεξάρτητα από την ιστορική διαδρομή της στη δημοσιογράφια, τις επιτυχίες, τη συνέπεια και την εγκυρότητά της, η μεγάλη γαλλική εφημερίδα “Le Monde” έχει εξασφαλίσει μια θέση στο… ραφάκι των μελλοντικών αφηγήσεων, χάρη στην εξωφρενικά πετυχημένη παρομοίωση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης με “παιδική χαρά”. Επειδή, πολύ απλά, ο χαρακτηρισμός και η χαλαρότητα που τον συνοδεύει εξηγεί επαρκώς και εις βάθος τους λόγους για τους οποίους η κρίση που βιώνουμε χειροτέρεψε αντί να καλυτερεύσει. Και προσέλαβε συστημικά χαρακτηριστικά, με ορατό τον κίνδυνο να τα

κληρονομήσει στο μέλλον, στις γενιές που έρχονται.

Αυτή η κατώτερη των περιστάσεων πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, που εξελίχτηκε σε… παιχνιδάκι για το Βερολίνο, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλε σήμερα μηνύματα ικανοποίησης για τα στοιχεία της Eurostat που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί μείωσης των ανέργων στην ευρωζώνη κατά… 24.000. Έτσι λένε οι Βρυξέλλες.

Οι αριθμοί βεβαίως, δεν ευημερούν. Ούτε καν σε πείσμα των ανθρώπων, με τους οποίους υποτίθεται ότι βρίσκονται σε συμβιωτική συγκατοίκηση. Η ανεργία στην ευρωζώνη κινείται στο 12,1%, και μπορεί οι 24.000 λιγότεροι άνεργοι να είναι η πρώτη χαραυγή χαμόγελου από τον Απρίλιο του 2011, κάθε άλλο ωστόσο παρά φτάνουν. Ούτε διαμορφώνουν αξιόπιστες συνθήκες αισιοδοξίας για το μέλλον.

Πιο απλά: Τον Ιούνιο του 2013, οι άνεργοι στην ευρωζώνη μετρήθηκαν σε 19,29 εκατομμύρια. Τον Ιούλιο του 2013 σε 19,27. Εκατομμύρια πάντα. Γι’ αυτό αποτελεί ιστορικό στοίχημα για την Ευρώπη μια “επανάσταση συνειδήσεων”. Που θα οδηγήσει στη διαδοχή της “παιδικής χαράς” από ηγέτες με σθένος, συνειδητοποίηση του διακυβεύματος, όραμα για το μέλλον και στρατηγικό σχεδιασμό για τον οδικό χάρτη μέχρι… εκείνο το μέλλον.

Πιο απλά: Πολιτική ενοποίηση. Που θα παραμερίσει τους αριθμούς. Και την αδυναμία ορθής ανάγνωσής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα