Η ενόχληση του Γιώργου για τον Βενιζέλο

Το πρόσφατο “θερμό”, αν και παρασκηνιακό επεισόδιο, ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφορικά με το ζήτημα της κλήσης του πρώην πρωθυπουργού και της παρουσίας του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, αποδεικνύει ξεκάθαρα το μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ,

στην προσπάθεια να “ανοίξει τα φτερά του”, και να επιδιώξει μια πολιτική ανάκαμψη.

Ο πρόλογος του προβλήματος ξεκινάει από την… προϊστορία στις σχέσεις των δυο ανδρών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποδέχτηκε μέσα του ποτέ το προβάδισμα και την πρωτοκαθεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν μεταξύ εκείνων που γκρίνιαξαν, αν όχι δυσφόρησαν με την επιλογή του Κώστα Σημίτη να παραδώσει “πακεταρισμένο” το ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου το 2004, χωρίς δηλαδή να υπάρξει μάχη διαδοχής.

Το 2007, αμέσως μετά την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πάλι έσπευσε στο Ζάππειο για να θέσει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, και να χάσει… πανηγυρικά τη μάχη, ενώ όλοι πίστευαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν με το ένα πόδι στην άκρη του γκρεμού.

Το καλοκαίρι του 2011, στο περιθώριο των δύσκολων επιλογών του Μνημονίου, πρωταγωνίστησε στην αμφισβήτηση του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί πίστευαν ότι θα οδηγούμασταν στην πτώση της κυβέρνησης, τελικά όμως επήλθε ο μεγάλος συμβιβασμός, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και ουσιαστικά να γίνεται “συνδιαχειριστής” της εξουσίας.

Τότε φαίνεται ότι συμφωνήθηκε και η αλλαγή στην ηγεσία, που έλαβε χώρα μερικούς μήνες αργότερα, στα πρότυπα της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου το 2004, με… απευθείας ανάθεση από τον Κώστα Σημίτη, μια πρακτική για την οποία είχε διαμαρτυρηθεί τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, και να δυσκολεύεται να βρει τρόπο για να ανακάμψει, η “δύσκολη” σχέση Βενιζέλου-Παπανδρέου επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις. Και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς με… χειρόφρενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα