Η ΕΚΤ αναλαμβάνει να… κυβερνήσει στην Ιταλία!

Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ιταλία λόγω της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, που θα αποτρέψει τη νέα προσφυγή στις κάλπες, και θα βάλει φρένο στην ανησυχία των αγορών για το ενδεχόμενο να “πέσει” η Ρώμη, και μαζί της να συμπαρασύρει ολόκληρη την ευρωζώνη, επομένως και την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται ότι… ταρακούνησε τη Φρανκφούρτη.

Όχι το πολιτικό, αλλά το οικονομικό κέντρο εξουσίας της σημερινής Ευρώπης δηλαδή, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

του τελευταίου οχυρού απέναντι στην κρίση, που σε πλείστες περιπτώσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα, “έβαλε πλάτη” ώστε να μην εμβαθύνει η κρίση. Να μην γκρεμιστεί ολόκληρο το οικοδόμημα.

Εκεί, ο σημερινός διοικητής της Μάριο Ντράγκι, γνωρίζει πιθανότατα καλύτερα από τον καθένα τις ενδογενείς στρεβλώσεις της ιταλικής οικονομίας, έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. Γι’ αυτό και ανησυχεί περισσότερο για το γεγονός ότι οι συμπατριώτες του πολιτικοί αδυνατούν να βρουν τον μέσο όρο στις επιδιώξεις τους.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες των ιταλικών ΜΜΕ, ο Μάριο Ντράγκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημορκατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να του ζητήσει να… ξεχάσει τις σκέψεις περί παραίτησης, να παραμείνει στη θέση του, να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας, και να διευκολύνει τις εξελίξεις, δίνοντας χώρο και χρόνο σε… άλλες δυνάμεις να κινηθούν.

Ίσως γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η ανακοίνωση του Ιταλού Προέδρου για τη συγκρότηση επιτροπών από τεχνοκράτες και στελέχη εκτός πολιτικής, που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν πλαίσιο προτάσεων για την έξοδο της Ιταλίας από τη σημερινή κρίση. Η Φρανκφούρτη άρχισε να λειτουργεί. Και ο Μάριο Ντράγκι να συμπεριφέρεται ως… υπηρεσιακός πρωθυπουργός της πατρίδας του, στην πιο κρίσιμη ώρα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα