Η αντιπολίτευση εξαργυρώνει τη νίκη στην Κάτω Σαξονία

Οι πρώτες επιπτώσεις από την οριακή ήττα του CDU στην Κάτω Σαξονία δεν άργησαν να φανούν. Και αυτές δεν είναι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά κυρίως ουσίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, χάνοντας τις έδρες της Κάτω Σαξονίας, έχασε και τον έλεγχο στο Bundesrat, κοινοβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των ομοσπονδιακών κρατιδίων. Κάθε σημαντική του νομοθετική πρωτοβουλία εξαρτάται από την καλή θέληση της ακήρυχτης ή φανερής συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πρασίνους. Η αντιπολίτευση μπορεί από την μεριά της να προωθήσει

νομοσχέδια, έστω και χωρίς να ελπίζει στην τελική τους υπερψήφιση, κερδίζοντας όμως πολύτιμες «ενέσεις» στην προεκλογική περίοδο.

Και παρότι η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Steffen Seibert, δηλώνει χαλαρή και το SPD διαβεβαιώνει επισήμως δια του Προέδρου του, Sigmar Gabriel, ότι θα τηρήσει «υπεύθυνη στάση», όπως μεταδίδει όμως και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αναμένονται άμεσα κινήσεις από την αντιπολίτευση που σκοπό έχουν να κάνουν την (προεκλογική) ζωή της Angela Merkel δύσκολη.

Η πρώτη και σημαντικότερη από αυτές είναι η προώθηση νομοσχεδίου για την καθιέρωση οριζόντιου, γενικού κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα, με την βοήθεια της Αριστεράς, θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την εφαρμογή αμφιλεγόμενου νόμου που προωθήθηκε από το CSU, έτερο μισό του CDU, για επίδομα ανατροφής 100-150 € κατά το δεύτερο και τρίτο έτος του παιδιού. Επιπλέον, σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φορο-εγκληματικότητας.

Τέλος, σχεδιάζει να … αφήσει στο ράφι σχέδια που έχει δρομολογήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, όπως την επίσης αμφιλεγόμενη χορήγηση σύνταξης σε μικρό μεν αριθμό εργαζομένων, η οποία ωστόσο στόχευε να υπογραμμίσει το φιλολαϊκό του προφίλ.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζει να ανοίξει έναν νέο διάλογο με την κοινωνία, προβάλλοντας κοινωνικές ευαισθησίες και αίροντας κυβερνητικές πρωτοβουλίες που προκαλούσαν την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η Angela Merkel λοιπόν, είχε δίκιο να αισθάνεται λυπημένη, όπως δήλωσε χθες, έστω και αν εξακολουθεί να αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επικράτηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά ξεκίνησαν, όπως είπαμε, από την ήττα στην Κάτω Σαξονία. Η νίκη του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων σημαίνει ότι η αντιπολίτευση, με την συμμετοχή της Αριστεράς, ελέγχει πια 36 από τις 69 ψήφους στο Bundesrat. Και, όπως φαίνεται, κάθε άλλο παρά ανεκμετάλλευτη σχεδιάζει να αφήσει αυτή την αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα