Η «Brexit» ενισχύει την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας!

Ως ένα πολύ δυνατό επιχείρημα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θεωρούν οι υπέρμαχοί της την προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Βρετανό Πρωθυπουργό David Cameron σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει η Guardian, η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Σκωτίας,

Nicola Strurgeon, έσπευσε να υπερτονίσει σήμερα την ερμηνεία αυτή του δημοψηφίσματος, από το Δουβλίνο όπου παρευρέθηκε στα πλαίσια της συνάντησης του ιρλανδοβρετανικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Η Strurgeon ομολόγησε ότι και οι Σκοτσέζοι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι εκείνοι μοιράζονται την άποψη ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η αχρείαστη παρεμβατικότητα της Ε.Ε. Παρόλα αυτά, οι συμπατριώτες της είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή τους σε αυτήν εξυπηρετεί τα εθνικά τους συμφέροντα. Και προσθέτει μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα:

«Αυτό που επιθυμούμε είναι να δούμε την Σκωτία στην Ευρώπη, αλλά ανεξάρτητη στην Ευρώπη, γιατί αυτό είναι το status που μας επιτρέπει καλύτερα να επιβάλουμε και προστατεύσουμε το εθνικό μας συμφέρον. Και πιστεύω ότι αυτή μας η πρόθεση ενισχύθηκε ως αποτέλεσμα του λόγου του David Cameron».

Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Σκωτίας διευκρίνισε ότι επιδίωξη αποτελεί η ανεξαρτησία της χώρας της εντός της Ευρώπης και όχι η εισαγωγή του ευρώ ως νομίσματος. Ως παράδειγμα έφερε την Σουηδία, η οποία επέμεινε να παραμείνει εκτός της ευρωζώνης, και ισχυρίζεται ότι και η Σκωτία δεν πρόκειται να αλλάξει το νόμισμά της στο ορατό μέλλον.

Τέλος, με το επιχείρημα ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. συνέβαλε στην δημιουργία 64.000 περίπου θέσεων εργασίας στην Σκωτία κατά την τελευταία δεκαετία, επανέλαβε ότι εκλαμβάνει την παρέμβαση Cameron ως ευκαιρία ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα