Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός για τα Ελληνόπουλα

Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat για το 2011 και τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών, ως προς τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ειδικότερα, προκύπτει ότι στην Ελλάδα, ανά ηλικιακή ομάδα, το 30,4% των παιδιών κάτω των 18 ετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο

της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού (27% στην ΕΕ), ενώ στους πολίτες 18- 64 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 31,6% (24,3% στην ΕΕ) και στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) είναι 29,3% (20,5% στην ΕΕ).

Οι καθοριστικότεροι παράγοντες της έκθεσης των παιδιών στο φάσμα της χρηματικής φτώχειας σχετίζονται με το επίπεδο εκπαίδευσης και την ιθαγένεια των γονέων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 50,2% των παιδιών με γονείς με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης απειλείται με τον κίνδυνο φτώχειας (49,2% στην ΕΕ), ενώ για τα παιδιά με γονείς με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 28,7% (22,4% στην ΕΕ) για να μειωθεί περαιτέρω στο 7,9% για τα παιδιά με γονείς υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης (7,5% στην ΕΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα