Φήμες για αντικατάσταση του Στάινμπρουκ που κατρακυλά!

Μία επιλογή γεμάτη προσδοκίες κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της Γερμανίας. Κάποιοι καλούν ήδη την ηγεσία του κόμματος να προβεί στην άμεση αντικατάστασή του.

Όταν το SPD το περασμένο φθινόπωρο επέλεγε τον επιτυχημένο πρώην Υπουργό Οικονομικών του Μεγάλου Συνασπισμού, Peer Steinbrück, ως υποψήφιο για την Καγκελαρία, πίστευε ότι είχε πετύχει διάνα. Επρόκειτο δήθεν για τον κατάλληλο άνθρωπο με το κατάλληλο βιογραφικό για να αποσπάσει τις κατάλληλες ψήφους

από τον μετριοπαθή χώρο του κέντρου, ώστε να καταστήσει δυνατή μια αναβίωση της παλαιάς συμμαχίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων και να αποπέμψει την Angela Merkel από τον βολικό θρόνο της.

Πράγματι τα πρώτα δείγματα ήταν θετικά. Οι φρέσκες δημοσκοπήσεις έδειχναν το SPD να ανεβαίνει και να απειλεί ρεαλιστικά την αδιαμφισβήτητη έως τότε κυριαρχία της Καγκελαρίου. Τότε άρχισαν οι γκάφες μετά αποκαλύψεων. Χορηγίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από εταιρείες που καλούσαν τον Steinbrück ως ομιλητή, κάνοντάς τον έτσι πλουσιότερο, δηλώσεις που αποξένωναν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, δηλ. τους εργάτες και τους μισθωτούς, του στυλ «μεγαλύτερη αμοιβή για τον Καγκελάριο», «η αντίπαλός μου έχει bonus λόγω φύλου».

Με αυτά και με αυτά η αλλοτινή δυναμική μετατράπηκε σε όλεθρο. Μόνο 36% των ψηφοφόρων δηλώνουν πλέον ικανοποιημένοι με τη δουλειά του Peer Steinbrück την ώρα που η άμεση αντίπαλός του τον … αγναντεύει από το 65%. Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγο μετά την εκλογή του ο υποψήφιος του SPD απολάμβανε της επικρότησης του 59%.

Από δυνατό χαρτί ο ειλικρινής σε βαθμό παρεξήγησης, άλλως ξεροκεφαλιάς, Steinbrück έχει γίνει πλέον βαρίδι για το κόμμα του και το συμπαρασύρει ολοένα και χαμηλότερα. Η δυσαρέσκεια είναι τόσο μεγάλη, που οι δημοσκόποι δεν διστάζουν να ρωτούν πλέον ανοιχτά μήπως θα ήταν καλύτερα το SPD να διορθώσει την επιλογή του. Και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας καθόλου δεν θα πρέπει να συνέβαλαν στην δημιουργία καλής διάθεσης στον Steinbrück, που χθες γιόρταζε τη συμπλήρωση 66 χρόνων: 45% των ερωτηθέντων επιθυμούν την αντικατάστασή του. 26% των ψηφοφόρων του ίδιου του κόμματός του συμφωνούν. Το παράλογο; Η λογική του «λέω ό,τι σκέφτομαι αδιαφορώντας για την άποψη των υπολοίπων» εξακολουθεί να αρέσει στο κοινό.

Όμως, με την κομματική λογική να υπερτερεί και την ειλικρίνεια να αποτελεί διεθνές ζητούμενο στην θεωρία, στην πράξη όμως να τιμωρείται παντού παραδειγματικά, η συνταξιοδότηση μπορεί να έρθει για τον Steinbrück, ο οποίος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό την Merkel, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζε. Κρίμα για τον ίδιο και κρίμα, πιθανότατα, και για την Ελλάδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα