Ενέκρινε τη δόση των 3,41 δισ. ευρώ το ΔΝΤ – “Βλέπει” δημοσιονομικό κενό το 2015 και το 2016

Το ΔΝΤ συνεδρίασε την Παρασκευή και τελικά ενέκρινε τη δόση των 3,41 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί προς την Ελλάδα στα 11,58 δισ. ευρώ.

Παράλληλα συζητήθηκε και η έκθεση που έχει παραδώσει

ο Πολ Τόμσεν, στην οποία υπάρχουν και κάποιες «γκρίζες ζώνες», όπως οι καθυστερήσεις για την τελευταία αξιολόγηση, αλλά και οι ανησυχίες για την πορεία του προγράμματος.

Πάντως στην έκθεση υπογραμμίζεται και η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνεται «η τεράστια πρόοδος της ελληνικής οικονομίας με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη».

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για το 2015 και το 2016, όπου το Ταμείο “βλέπει” δημοσιονομικό κενό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα ή για επέκταση μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.

Επίσης, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα