Δημοσκοπικός… περίπατος Σαμαρά απέναντι στον Τσίπρα

Σε δημοσκοπικό περίπατο για τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, εξελίσσεται η μεθοδολική καταγραφή των τάσεων της κοινωνίας, όπως προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, που δημοσιεύει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Σύμφωνα με τα ευρήματα

της μέτρησης, ο Πρωθυπουργός υπερτερεί του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο ερώτημα “ποιός μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη”, με ποσοστό 46,3% έναντι 29,5%, με το 42,2% των πολιτών να θεωρεί ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα διαπραγματευτεί με την Ευρώπη, όπως συμβαίνει και σήμερα (ενώ το 30,4% θεωρεί ότι θα συγκρουστεί με χειρότερα αποτελέσματα, και το 22,3% ότι θα συγκρουστεί με καλύτερα αποτελέσματα).

Στη δημοσκόπηση της Rass, η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει οριακό, περισσότερο ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 21,4%-21,2% (+0,2%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα στην παράσταση νίκης, με 50% έναντι 40,3% της Νέας Δημοκρατίας.

Στα υπόλοιπα κόμματα, το Ποτάμι συγκεντρώνει 10,3%, η Χρυσή Αυγή 6,1%, το ΚΚΕ 5,2%, η “Ελιά” 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1% και η Δημοκρατική Αριστερά 2%.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 54,4% τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ το 42,6% θα προτιμούσε να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Στο ερώτημα για το πώς θα ήταν τα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 42.2% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα, το 29,5% καλύτερα, και το 18,7% ούτε καλύτερα-ούτε χειρότερα.

Σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, το 60,1% τη θεωρεί εγκληματική οργάνωση, ενώ το 24,2% πιστεύει ότι έπεσε θύμα πολιτικής δίωξης.

Όσο για το Ποτάμι, το 46,6% δηλώνει ότι το ψηφίζει επειδή θέλει να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο πολιτικό σύστημα, το 34,7% επειδή συμφωνεί με τις ιδέες του, και το 15,9% επειδή εμπιστεύεται τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποιοτικό εύρημα περί του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς η κοινωνία είναι μοιρασμένη σε επίπεδο εντυπώσεων, με το 49,7% να το θεωρεί σημαντικό βήμα για την πορεία εξόδου από την κρίση, και το 47,1% να το υποτιμά.

Keywords
Τυχαία Θέματα