Άσμουσεν: Η Γαλλία πρέπει να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3%

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jörg Asmussen, σε σημερινές δηλώσεις του στη γερμανική ραδιοφωνία, απεύθυνε σαφές μήνυμα προς το Παρίσι ως προς τη δημοσιονομική του πολιτική:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσει η Γαλλία το έλλειμμά της κάτω από το 3%», είπε ο Asmussen, τονίζοντας την εξαιρετική σημαντικότητα και ευθύνη που έχουν η Γαλλία

και η Γερμανία εντός της ευρωζώνης.

Αφορμή για την «παρέμβαση» του Jörg Asmussen στάθηκε η ομολογία του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault την περασμένη Τετάρτη, ότι η χώρα του δεν μπορέσει κατά πάσα πιθανότητα ούτε κατ’ αυτό το έτος να ανταποκριθεί στο όριο ελλείμματος του 3%, που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ήδη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης προβλέψει ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα κυμανθεί κατά το τρέχον έτος στο 3,5%. Παρόλα αυτά είχε παραλείψει να ενεργοποιήσει τους προβλεπόμενους μηχανισμούς ποινών, μιας και έκρινε ότι η αστοχία αυτή υπάγεται στην εξαιρετική διάταξη των «απρόβλεπτων συνθηκών».

Ο Asmussen όμως, όπως φαίνεται, φοβάται ενδεχόμενη χαλάρωση της Γαλλίας και τις απότοκες πιθανές της συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα