Άσκηση δημόσιας διοίκησης…

Ο στόχος ενός ανθρώπου που ασκεί δημόσια διοίκηση θα πρέπει να είναι η εφαρμογή των βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων, όπως αυτές διδάσκονται, σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και υπηρεσίες του Δημοσίου, με απώτερο σκοπό την καλύτερη λειτουργία και τα ωφελιμότερα αποτελέσματα. Πρέπει να συνδιάζει δημόσια διοίκηση και δημόσια πολιτική, να ελέγχει τις αλληλεπιδράσεις και τις διασυνδέσεις μεταξύ τους, προσδοκώντας το συμφέρον της πλειονότητας των πολιτών και της χώρας γενικότερα.

Το ελληνικό σύστημα δημόσιας διοίκησης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης

της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λειτουργία των κυριότερων θεσμών της Ε.Ε. διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών σε ένα κράτος μέλος. Πόσο μάλλον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που βρίσκεται υπό την εποπτεία της τρόικας και των μνημονίων.

Οι θέσεις «κλειδιά» σε μια τέτοια μορφή άσκησης εξουσίας, συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα κριτήρια και απαιτήσεις. Εκτός των άλλων προϋποθέτουν αναγνώριση επιδιώξεων και διαβούλευση σε θέματα που αναφέρονται στα δημόσια οικονομικά της χώρας, όπως το ρόλο και τη σημασία του προϋπολογισμού και των δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ), καθώς επίσης και τις προκλήσεις της μεταρρύθμισής τους, με έμφαση στις διαδικασίες ρύθμισης, απορρύθμισης ή και ιδιωτικοποίησης. Φτάνει πάντα να λογίζεται το ιδιότυπο κάθε επιχείρησης ή οργανισμού, ο σκοπός και οι ανάγκες που εξυπηρετεί.

Με γνώμονα το «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» εύλογα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα πρόσωπα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην διαχείριση των εξουσιών που πηγάζουν από την άσκηση δημόσιας διοίκησης. Βασικά χαρακτηριστικά; Αξιοκρατία, ικανότητα, αμεροληψία, διαφάνεια. Εμπειρία και γνώσεις σε νευραλγικά πόστα.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα ο καθένας ας κάνει τις σκέψεις του, τους συνειρμούς του, και ας βγάλει τα συμπεράσματά του!

Keywords
Τυχαία Θέματα