Από αύριο σε εφαρμογή το δημοσιονομικό σύμφωνο

Η έναρξη του νέου χρόνου φέρνει μαζί της και την εκκίνηση της πρακτικής εφαρμογής της «Συνθήκης Σταθερότητας» ή, με άλλα λόγια, του «Δημοσιονομικού Συμφώνου». Με αυτόν τον τρόπο, για τις συμβαλλόμενες χώρες η τήρηση του προϋπολογισμού και η εφαρμογή δημοσιονομικής πειθαρχίας λαμβάνουν νομική δεσμευτικότητα.

Πυρήνας της προς εφαρμογή γερμανικής έμπνευσης συνθήκης είναι το άρθρο 3, σύμφωνα με το οποίο «Επιπρόσθετα και υπό την επιφύλαξη των υποχρεώσεών τους δυνάμει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συμβαλλόμενα μέρη εφαρμόζουν τους κανόνες που καθορίζονται στην παρούσα παράγραφο: α) η

δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική, β) ο κανόνας του στοιχείου α) θεωρείται ότι τηρείται αν το ετήσιο διαρθρωτικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αντιστοιχεί στον ανά χώρα καθορισθέντα μεσοπρόθεσμο στόχο, όπως ορίζεται στο αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με καθορισμό του κατώτερου ορίου για το διαρθρωτικό έλλειμμα στο 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε τιμές αγοράς. Τα συμβαλλόμενα μέρη εξασφαλίζουν την ταχεία σύγκλιση προς τον αντίστοιχο μεσοπρόθεσμο στόχο τους. Το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας σύγκλισης θα προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβανομένων υπόψη των ανά χώρα κινδύνων βιωσιμότητας. Η πρόοδος που συντελείται προς την κατεύθυνση του μεσοπρόθεσμου στόχου και η τήρηση του στόχου αυτού αξιολογούνται βάσει συνολικής εκτίμησης με σημείο αναφοράς το διαρθρωτικό ισοζύγιο, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης δαπανών χωρίς να υπολογίζονται τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας στο σκέλος των εσόδων, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αυτά όρια δεν τηρούνται και δεν συντρέχουν οι προβλεπόμενες εξαιρετικές προϋποθέσεις, το δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει την πυροδότηση ενός διορθωτικού μηχανισμού (άρθρο 3 παρ. 1 εδ. ε’), ώστε να αρθούν οι αποκλίσεις.

Στη Συνθήκη δεν συμμετέχουν η Μεγάλη Βρετανία και η Τσεχία, ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο την έχει ψηφίσει ήδη από τις 28 Μαρτίου του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα