Απάνθρωπη μεταχείριση παιδιών μεταναστών από Ιταλία και Ελλάδα

Η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch, με έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, καταδικάζει την Ιταλία για την μαζική επιστροφή παιδιών μεταναστών στην Ελλάδα, τα οποία εισέρχονται παράνομα στο έδαφός της. Οι περιγραφές και παραδοχές που περιέχονται στις 45 σελίδες του πορίσματός της, δημιουργούν όμως και για την χώρα μας μια διόλου κολακευτική εικόνα.

Η οργάνωση, μετά από επιτόπια έρευνα που διεξήγαγε, αξιολογεί την στάση των Ιταλικών

Αρχών ως απάνθρωπη. Μικρά παιδιά που φθάνουν παράνομα με πλοία από την Ελλάδα, επιστρέφονται στην χώρα μας εντός ολίγων ωρών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τους ούτε η επιθυμία τους να αιτηθούν ασύλου. Κι αυτό παρότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η επάνοδός τους στην Ελλάδα σημαίνει την αντιμετώπιση ενός δυσλειτουργικού συστήματος ασύλου και την κράτηση υπό συνθήκες κακομεταχείρισης.

Ειδικότερα, στηλιτεύεται η αποτυχία των ιταλικών Αρχών στο Μπρίντιζι, το Μπάρι, την Βενετία και την Ανκόνα να πραγματοποιούν τους αναγκαίους ελέγχους, ώστε να εντοπίζονται οι άνθρωποι που χρήζουν προστασίας. Έτσι, η Ιταλία παραβιάζει τις νόμιμες υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες.

Η Judith Sunderland, υψηλόβαθμο στέλεχος της Human Rights Watch, δηλώνει σχετικά:

«Υπερβολικά συχνά η Ιταλία τους στέλνει αμέσως πίσω στην Ελλάδα παρά τις αποτρόπαιες συνθήκες και την μεταχείριση εκεί».

Στο ταξίδι της επιστροφής τα παιδιά συναντούν εξίσου άσχημη αντιμετώπιση. Τυπικά κρατούνται από τον καπετάνιο του πλοίου, αλλά στην πράξη τοποθετούνται σε αυτοσχέδια κελιά ή στο μηχανοστάσιο, ενώ στερούνται ακόμα και επαρκούς τροφής.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση, τα ασυνόδευτα παιδιά και οι αναζητούντες άσυλο αντιμετωπίζουν κακομεταχείριση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, υποτιμητικές συνθήκες και ένα εχθρικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ξενοφοβική βία.

Τέλος η έκθεση της Human Rights Watch, δεδομένου του αντικειμένου της που αφορά κυρίως στις Ιταλικές Αρχές, συστήνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από αυτές, μεταξύ των οποίων την παύση των μαζικών απελάσεων προς την Ελλάδα, την παροχή άδειας παραμονής στα ασυνόδευτα παιδιά, διάκριση όσων χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και περίθαλψης και όσων επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα