Στη Μνήμη της Μαρίας Μπέκετ

Του Τάκη Καμπύλη

Σήμερα θα αφήσουμε στην άκρη την επικαιρότητα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μία σπουδαία Ελληνίδα, που δεν είναι πια μαζί μας. Στα 81 της χρόνια αποχώρησε από τη ζωή, από μια ζωή σαν όνειρο.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς έδωσε μια από τις καλύτερες απαντήσεις που γνωρίζω στο ερώτημα τι είμαστε: «Είμαστε οι τόποι που περπατήσαμε, ο άνθρωποι που γνωρίσαμε, οι ιδέες που πραγματευτήκαμε». Η Μαρία Μπέκετ περπάτησε σε πολλούς τόπους, συνάντησε πολλούς ξεχωριστούς ανθρώπους και πραγματεύθηκε ιδέες όπως της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αυτοδιάθεσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

και εσχάτως της οικολογίας .

Η Μαρία Χάρη Μπέκετ γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε σε αστικό περιβάλλον στην Αθήνα. Την επηρέασε βαθιά η γνωριμία της στη Ρόδο το 1948 με τον Φόλκε Μπερναντότ τον Σουηδό ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ  για την αραβο-ισραηλινή διένεξη. Ο Μπερναντότ στη διάρκεια του πολέμου είχε βοηθήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων εβραίων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά τι ειρωνία δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα στην Ιερουσαλήμ από σιωνιστική οργάνωση. Η Μπέκετ από αυτή τη γνωριμία θα κρατήσει επαφές και με άλλους Σουηδούς διπλωμάτες. Ο σημαντικότερος, ο Γενς Έβενσεν θα αποδειχθεί σταθερός και πολύτιμος σύμμαχος της αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών. Είναι αυτός που θα φέρει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την «Ελληνική Υπόθεση». Τη σημαντικότερη διεθνή ενέργεια εναντίον της Χούντας που θα οδηγήσει στην καταδίκη της και θα την αναγκάσει τον Δεκέμβριο του 1969 να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αποφύγει τη βέβαιη αποπομπή της.

Για να φθάσουμε μέχρι εκεί χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί και να τεκμηριωθεί επαρκώς στον Διεθνή τύπο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το τι συνέβαινε στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Και κυρίως τα βασανιστήρια, στη Μπουμπουλίνας, στου Αβέρωφ στον Υμηττό, στην ΕΣΑ, στο καταδρομικό «Έλλη» και αλλού.

Για να υπάρξει αυτή η τεκμηρίωση χρειάστηκαν δύο ενέργειες: Τον Δεκέμβριο του 1968 δύο δικηγόροι, ο Τζέιμς Μπέκετ και ο Άντονι Μαρέκο έρχονται στην Ελλάδα κατόπιν εντολής της Διεθνούς Αμνηστίας να ερευνήσουν για τα βασανιστήρια. Μαζεύουν στοιχεία, κρατούν σημειώσεις, βεβαιώνονται για το σκοτεινό πρόσωπο της Χούντας και συντάσσουν την πρώτη έκθεση εναντίον της. Ο Μπέκετ είχε επιλεγεί από τη Διεθνή Αμνηστία και διότι παντρεμένος καθώς ήταν με Ελληνίδα, με τη Μαρία Χάρη Μπέκετ γνωρίζει πώς να κινηθεί στην Ελλάδα. Ο Μαρέκο, λόγω της εμπειρίας του από τις δίκες της Νυρεμβέργης.

Όμως τα δικαστήρια χρειάζονται μάρτυρες. Κι εδώ η Μαρία Μπέκετ αποδεικνύεται ο ισχυρός κρίκος. Στήνει ένα ολόκληρο δίκτυο κάτω από τη μύτη της χούντας.

Έρχεται σε επαφή, αυτή μια φιλελεύθερη αστή με έναν άλλο σπουδαίο Έλληνα, έναν διάσημο τροτσικιστή, τον Μιχάλη Ράπτη ή Πάμπλο και αυτός φέρνει για την περίσταση στην Ελλάδα, και μάλιστα στο Χίλτον, έναν ικανό λατινοαμερικανό πλαστογράφο, τον Πέπε, ο οποίος αναλαμβάνει να φτιάξει το πρώτο πλαστό δια

Keywords
Αναζητήσεις
μαρια μπεκετ
Τυχαία Θέματα