Handelsblatt: Πληθαίνουν όσοι διαβλέπουν αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Η αναζήτηση βραχυπρόθεσμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα από τους πιστωτές της Ελλάδας καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Από την μία έχουν αποφασίσει οριστικά να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και από την άλλη δεν γνωρίζουν πώς αυτό θα εξασφαλισθεί, χωρίς ταυτόχρονα να θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή των πιστωτών, και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πρόγραμμα.

Αυτά μεταδίδει η γερμανική ιστοσελίδα Handelsballt-online,

που αιτιολογεί την πρόβλεψη για επικείμενη αποχώρηση του ΔΝΤ με την απροθυμία του να διακινδυνεύσει την φήμη του ως διαχειριστή χρεών, αλλά και την διαφωνία του με την άρνηση των μελών της ευρωζώνης να αποποιηθούν μέρος των απαιτήσεών τους έναντι της Ελλάδας.

Η γερμανική κυβέρνηση από την άλλη μεριά, η οποία απορρίπτει, ως γνωστόν, την λύση του «κουρέματος», θέλει οπωσδήποτε να αποτρέψει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, μιας και μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στο Bundestag.

Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν την μελλοντική αποχώρηση του ΔΝΤ ως πιθανή. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Jorg Krämer, υψηλόβαθμο στέλεχος της Commerzbank, ο οποίος, μιλώντας στην γερμανική ιστοσελίδα, είπε ότι «στο ΔΝΤ επιτρέπεται να βοηθήσει μια χώρα αν του επιτρέπεται να αναμένει ότι η χώρα θα αποπληρώσει αργότερα την βοήθεια». Ενόσω το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει ανοιχτό, «υπάρχει ο κίνδυνος να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την βοήθεια στην Ελλάδα», προσέθεσε. Όμως, ο ίδιος προβλέπει ότι το Ταμείο θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας στην Ελλάδα, γιατί «εντέλει και το ΔΝΤ θέλει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα