Τιμή- ρεκόρ σε δημοπρασία για πίνακα του Ρόθκο

Ο πίνακας του διάσημου εκπροσώπου της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής Μάρκ Ρόθκο «№ 1 (Βασιλικό κόκκινο και μπλε)» πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη αντί 75,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας - που ο Ρόθκο ζωγράφισε το 1954 - για 30 χρόνια βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή, και δεν είχε εκτεθεί ποτέ άλλοτε δημόσια.

Ο Μάρκους Ρόθκοβιτς, όπως ήταν το κανονικό όνομα του ζωγράφου, γεννήθηκε το 1903 στην ανατολική Λετονία. Έφυγε από την χώρα του σε ηλικία

δέκα ετών μαζί με τις δύο αδελφές του, και εγκαταστάθηκαν στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, όπου ήδη ζούσαν οι γονείς τους.

Συνολικά στη δημοπρασία πουλήθηκαν έργα διαφόρων καλλιτεχνών ύψους 375 εκατ. δολαρίων, μεταξύ αυτών και του Τζάκσον Πόλοκ επίσης εκπροσώπου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Πρόκειται για κέρδη ρεκόρ στα 268 χρόνια λειτουργίας του οίκου Sotheby's, κάτι που καταδεικνύει και την αντοχή της αγοράς τέχνης στην οικονομική κρίση.

Η τιμή του έργου του Ρόθκο αποδείχτηκε πολύ υψηλότερη των προσδοκιών του πωλητή, ο οποίος ευελπιστούσε ότι ο πίνακας θα αγοραστεί για 35 - 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάρκ Ρόθκο ζωγράφισε τον πίνακα «№ 1 (Βασιλικό κόκκινο και μπλε)» το 1954 και το έργο αυτό για 30 χρόνια βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή και δεν είχε εκτεθεί ποτέ άλλοτε δημόσια.

Keywords
Τυχαία Θέματα