Bloomberg: H ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να “πνιγεί” στο χρέος

Την απουσία μιας αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους καυτηριάζει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg, Ντέιβιντ Σίπλεϊ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ανάγκη από διαγραφή μέρους του χρέους της.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν αποφύγει να δώσουν μία οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε τομές που

θα έδιναν ανάσα και στην Ελλάδα και στους Έλληνες φορολογούμενους, και να επιτύχουν την επαναφορά της χώρας σε μία βιώσιμη τροχιά», σημειώνει ακόμα για να προσθέσει:

«Τα προγράμματα που αποφάσισαν ήταν πολύ φιλόδοξα με τεράστια επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι αυτά δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βιώσιμα. Μάλιστα, στην πράξη οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν, αφού ακόμη και μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

Τώρα μελετούν το ενδεχόμενο επέκτασης της διάρκειας των ελληνικών δανείων έως 50 έτη και μείωσης του επιτοκίου που καταβάλλεται κατά 0,5%. Στο πακέτο συζητούν να συμπεριλάβουν ένα άλλο δάνειο διάσωσης, προσθέτοντας 15 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά μπορεί να κρατήσουν την Ελλάδα σε μια τροχιά προσαρμογής, ωστόσο, όπως έχουμε δει και τις προηγούμενες φορές, οι εκτιμήσεις έχουν αποτύχει. Μάλιστα, ο αρθρογράφος τονίζει ότι μετά και τη νέα αποτυχία που πιθανόν να έλθει οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν από τα λάθη τους και να προχωρήσουν σε διαγραφή του ελληνικού χρέους. Πρέπει να αποδείξουν οι Ευρωπαίοι ότι είναι ικανοί να το κάνουν αυτό», καταλήγει ο Σίπλεϊ.

Υποχώρησε το κόστος δανεισμού

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για πέμπτη ημέρα, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,40% κατά το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%. Η τιμή των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο 2% που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2023 (σ.σ.: πρόκειται για τους νέους τίτλους που εκδόθηκαν μετά το PSI του 2012) αυξήθηκε κατά 1,125 στο 72,63% της ονομαστικής αξίας τους.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, πούλησε χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με απόδοση 3,60% που είναι η χαμηλότερη για τους τίτλους αυτούς από τον Ιανουάριο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011. Τα ελληνικά ομόλογα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές από την αρχή του έτους μεταξύ 34 αγορών κρατικών τίτλων, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά ομόλογα που αποφέρουν κέρδος 6,7%. Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, με ποσοστό 7,2%, σε ένα σύνολο 24 αναπτυγμένων αγορών, μετά από το χρηματιστήριο της Δανίας.

Η Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάιο, πούλησε χθες 10ετή ομόλογα αξίας 3 δις. ευρώ, ενώ οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν τα 9,8 δις. ευρώ και το 83% των αγορών έγινε από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους της χώρας. Η απόδοση των 5ετών πορτογαλικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,98%.

Keywords
Τυχαία Θέματα