500 εκατομμύρια απολιθωμένα έμβρυα της Παλαιοζωικής εποχής βρέθηκαν στη Νότια Κίνα

Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνια, απολιθωμένα έμβρυα από ένα ζώο μέχρι πρότινος άγνωστο.

Τα απολιθώματα που χρονολογούνται από το Κάμβριο, την πρώτη γεωλογική περίοδο του Παλαιοζωικού αιώνα, είναι από 485 έως 540 χιλιάδων ετών και θα μπορούσαν να δώσουν μια βαθύτερη γνώση για μια περίοδο όπου τα παγκόσμια οικοσυστήματα διαφοροποιούνταν και μεταβάλλονταν.

Ο Jesse Broce, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μισούρι, εντόπισε τα απολιθώματα στην επαρχία Hubei της Νότιας Κίνας.

Οι ερευνητές που ανέλυσαν τα απολιθώματα πιστεύουν ότι θα παρέχουν

μια μοναδική δυνατότητα ώστε να μελετηθεί η καταγωγή των πρώτων ζώων και το πώς αναπτύχθηκαν.

Αναμένεται επίσης η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη “Journal of Paleontology” να βοηθήσει στην ερμηνεία της πορείας της εξέλιξης καθώς το Κάμβριο ήταν η περίοδος που αναπτύχθηκαν τα πρώτα κύτταρα.

“Με την πάροδο του χρόνου, κύτταρα και εξωτερικοί σκελετοί μπορούν να απολιθωθούν, δίνοντας στους επιστήμονες στοιχεία για το πώς ήταν οργανισμοί που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν” λέει ο James Schiffbauer, επίκουρος καθηγητής των Γεωλογικών επιστημών του University College of Arts and Science στο Μισούρι.

Καθώς τα απολιθώματα που περιέχουν μαλακό ιστό έχουν διαφορετική χημική διάταξη από άλλα σκληρότερα, σκελετικά απομεινάρια, οι διαδικασίες που συνεισέφεραν στη διατήρησή τους ήταν πολύ διαφοροποιημένες.

“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως τα απολιθώματα συντηρήθηκαν καθώς η χημική τους σύνθεση μπορεί επίσης να προσφέρει στοιχεία για τη φύση των οργανικών ιστών” εξηγεί ο Schiffbauer.

“Πριν την Πρωτοζωική εποχή και το Κάμβριο, οι οργανισμοί ήταν μονοκύτταροι και απλοί. Κάτι προφανώς έγινε λάθος σε αυτά τα απολιθώματα” προσθέτει ο Schiffbauer.

“Η Γη έχει έναν αρκετά καλό τρόπο να αυτό-καθαρίζεται μετά από το θάνατο ενός στοιχείου της. Εδώ οι μηχανισμοί αυτοκαταστροφής του κυττάρου δε λειτούργησαν και οι μαλακοί ιστοί διατηρήθηκαν” συμπληρώνει ο Schiffbauer “Κατά τη μελέτη αυτών που συλλέξαμε, βρήκαμε πάνω από 140 σφαιρικά απολιθώματα κάποια από τα οποία περιλαμβάνουν απομεινάρια από το στάδιο διαίρεσης του εμβρύου που καταψύχθηκαν ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Αυτή η προσαρμογή παρείχε προστασία της δομικής ακεραιότητας των οργανισμών”

Συμπληρωματικές μελλοντικές έρευνες θα επικεντρωθούν στην ταυτοποίηση των προγόνων αυτών των εμβρύων.

Keywords
Τυχαία Θέματα