45 δισ. δολάρια το μήνα από τη Fed κατά της κρίσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπεν Μπερνάνκι καλείται να… σώσει τη μέρα, όπως λέει και το γνωστό γνωμικό. Κληρονομώντας από τον Άλαν Γκρίνσπαν μια προβληματική οικονομία, και κληθείς να διαχειριστεί με το… γειά σας, τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, που έγραψε διατριβή για τη Μεγάλη Ύφεση του προηγούμενου αιώνα, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.

Ή μάλλον, έδειξε πως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύγχρονος κεντρικός τραπεζίτης,

της μεγαλύτερης οικονομίας και ταυτόχρονα πολιτικής δύναμης του πλανήτη. Ακόμη κι αν δεν ήταν καθόλου σίγουρος ότι η πολιτική ηγεσία θα μπορούσε  να τον παρακολουθήσει, να τον… καταλάβει, και να τον αφήσει να κάνει τη  δουλειά του.

Τη στιγμή που ο “δημοσιονομικός γκρεμός” συνεχίζει να απειλεί την αμερικανική οικονομία, στο ξεκίνημα της δεύτερης και τελευταίας θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπεν Μπερνάνκι καλείται και πάλι να παίξει τον ρόλο του… ιππικού.

Σήμερα, στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης ενημέρωσης για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Μπεν Μπερνάνκι ήταν αποκαλυπτικός: Θα διατηρήσει το επιτόκιο στο ο %. Θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί δράσεις για την ανάπτυξη. Θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα-μαμούθ για την αγορά ομολόγων, ρίχνοντας κάθε μήνα στην αγορά 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπεν Μπερνάνκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτές οι στρατηγικές κινήσεις θα στηρίξουν ουσιαστικά και στη δύσκολη καθημερινότητά της, μια ικανοποιημένη η οποία αναπτύσσεται με… συνεσταλμένη διάθεση, την ώρα που ο δείκτης της ανεργίας παραμένει στο 7.7%. Δηλαδή, σε ανησυχητικά επίπεδα.

Λεπτομέρεια πρώτη: Το επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 0%, εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Χάρη στο πείσμα του Μπερνάνκι, που αποδεικνύει στην πράξη ότι… οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες. Δεν υποχώρησε στις πιέσεις, δεν φοβήθηκε από τις απειλητικές ματιές των κερδοσκόπων. Και φυσικά, ανάγκασε τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τίμοθι Γκάιτνερ να τον εμπιστευτούν με κλειστά μάτια. Δεν έχασαν. Ο Πρόεδρος κέρδισε την επανεκλογή του, εν πολλοίς λόγω του καθοριστικού ρόλου της Fed στο να “γυρίσει” ο δείκτης της αμερικανικής οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Λεπτομέρεια δεύτερη: Τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση, θα επιτρέψουν να διαχυθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να ενισχυθούν ατομικές δράσεις, να υπάρξει επαρκής δανεισμός για όσους έχουν νέες και καινοτόμες ιδέες, από τις οποίες θα προκύψει πλούτος, προστιθέμενη αξία και φυσικά θέσεις εργασίας.

Ο Μπερνάνκι απ’ την άλλη, δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι είναι… βαθιά πολιτικός. “Δεν μπορούμε να σώσουμε μόνοι μας την αμερικανική οικονομία”, σχολίασε. Δείχνοντας στην κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, δηλαδή του Λευκού Οίκου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διοικητής της Fed εξελίχτηκε στον ζωντανό εφιάλτη του ακραίου και επικίνδυνου Tea

Keywords
Τυχαία Θέματα