100 εκατ. δολάρια από το Ισραήλ προς την Παλαιστινιακή Αρχή

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια τα οποία είχαν δεσμευτεί μετά την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή στον ΟΗΕ το Νοέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το Ισραήλ ότι τα αποδέσμευσε. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε μέρος ποσών που οφείλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε: «Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής» ενώ τονίζει: «Η μεταφορά αυτή είναι

προσωρινή και αφορά μόνο το οφειλόμενο ποσό ενός μηνός. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για να συνεχιστεί κατόπιν η μεταφορά αυτή των χρημάτων».

Αυτή την εβδομάδα κατά τη συνάντηση ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον Τόνι Μπλερ συζητήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα της Παλαιστινιακής Αρχής. Μετά τις συνομιλίες αυτές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για την εκταμίευση του ποσού το νωρίτερο δυνατό, ίσως και σήμερα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στις 2 Δεκεμβρίου η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το προσωρινό πάγωμα της μεταφοράς αυτής στην Παλαιστινιακή Αρχή διαφόρων τελωνειακών δασμών που παρακρατεί για λογαριασμό των Παλαιστινίων.

Η οικονομική κύρωση ελήφθη σε αντίποινα για το παλαιστινιακό διάβημα στον ΟΗΕ, και την οποία οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ως “παράνομη”.

Ωστόσο το αποτέλεσμα του παγώματος της μεταφοράς των χρημάτων ήταν η Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση, και οι μεγάλες δυνάμεις να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή.

Ανακοίνωσε στις 13 Ιανουαρίου ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από την έκκληση των Παλαιστινίων για βοήθεια, την αποστολή αντιπροσωπείας υπό τον γενικό του γραμματέα Ναμπίλ αλ-Αράμπι και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ στις αραβικές χώρες, για να τους ζητήσει να σεβαστούν τη δέσμευσή τους για την καταβολή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα ώστε να αντισταθμιστούν σε κάποιο βαθμό οι συνέπειες των ισραηλινών οικονομικών κυρώσεων.

Προβλέπετε από το πρωτόκολλο του Παρισιού του 1994, η επανεκχώρηση από το Ισραήλ φόρων που αφαιρεί στο όνομα των Παλαιστινίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των καθαρών δημοσιονομικών εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής χωρίς τα οποία δεν μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Εδώ και αρκετές οι παλαιστίνιοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Δυτική Όχθη πραγματοποιούν απεργία διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή των μισθών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα