SZ: Η Γερμανία ξεμπλοκάρει τη βοήθεια προς την Κύπρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», η Γερμανία, παρά τις σχετικές επιφυλάξεις του Wolfgang Schäuble, υποκύπτει στις πιέσεις των μελών του Eurogroup και ξεμπλοκάρει την αποστολή πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Η γερμανική κυβέρνηση εγκαταλείπει την αντίστασή της για το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο. Κατά τις πηγές της εφημερίδας, ναι μεν οι μεγάλες επιφυλάξεις του Υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, δεν έχουν αρθεί, όμως κυβερνητικοί

κύκλοι διαρρέουν ότι η πίεση από τους εταίρους της ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι τόσο μεγάλη, που στο τέλος θα πρέπει να συμμετάσχει και η Γερμανία στην κίνηση διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Σε κάτι τέτοιο συντελεί και η φερόμενη ετοιμότητα της Κύπρου να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, αν και δεν αποκλείεται τελικά το πακέτο βοήθειας να είναι μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά σχεδιασθεί.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση της Λευκωσίας αιτήθηκε οικονομικής βοήθειας το περασμένο καλοκαίρι και οι εκτιμήσεις έως τώρα μιλούσαν για πακέτο ύψους 17,5 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια οικονομική δραστηριότητα στο νησί. Οι επιφυλάξεις γύρω από το «ξέπλυμα» ρωσικού βρώμικου χρήματος είναι ήδη γνωστές, όπως γνωστοί είναι και οι φόβοι της Angela Merkel ότι, ελλείψει της στήριξης της αντιπολίτευσης, δεν θα καταφέρει να επιτύχει την έγκριση του πακέτου από το Bundestag.

Ενόψει όλων αυτών, ο Wolfgang Schäuble ισχυριζόταν λοιπόν, ότι η βοήθεια προς την Κύπρο μπορεί να μην είναι καν νομικά επιτρεπτή, μιας και θεωρεί ότι η χρεοκοπία της δεν συνεπάγεται συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, ενώ αντιδράσεις προκύπτουν και από τον κυβερνητικό εταίρο του CDU, δηλ. το FDP. Οι υποστηρικτές της βοήθειας μιλούν αντίθετα για νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου σε βοήθεια από τον ESM, αλλά και για κίνδυνο αναβίωσης της ευρωκρίσης από πιθανή χρεοκοπία της.

Το Eurogroup επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να δεχθεί ανεξάρτητους παρατηρητές για να ελέγξουν την τήρηση των κανόνων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσσος Σιαρλή θα ταξιδέψει αύριο στη Χάγη για συνομιλίες με το νέο Πρόεδρό του, Jeroen Dijsselbloem.

Σχετικά με το ύψος της βοήθειας, αναφέρεται ότι μπορεί τελικά να απαιτηθούν λιγότερα χρήματα από το προβλεπόμενο για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών, δηλ. οκτώ περίπου έναντι των δέκα. Τέλος, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί από την Λευκωσία το κλείσιμο ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Μόσχα εμφανίζεται διατεθειμένη να παράσχει διετή παράταση στην αποπληρωμή δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει παραχωρήσει στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα