Το βασανιστήριο της ανάσας

Του Πάνου Παναγιώτου

Μόλις λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους που θα έλυνε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του και θα επέτρεπε την αποκλιμάκωση της κρίσης, μία νέα συμφωνία, αυτή της 27ης Νοεμβρίου, είναι γεγονός, και υπόσχεται να αντιμετωπίσει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Η κύρια πρόβλεψη της συμφωνίας: Χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020

Περιληπτικά, η κυριότερη

πρόβλεψη με βάση τη νέα συμφωνία είναι πως το ελληνικό χρέος θα κυμαίνεται στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115% το 2022 με προοπτική αποπληρωμής του μέχρι το 2052 κάτι που συνεπάγεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το χρέος της κατά 50 δις ευρώ και να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 60 δις ευρώ, καταγράφοντας ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% και πάνω από το 2014 και μετά.

Τα πρώτα προβλήματα της κύριας πρόβλεψης: Η αποτυχία των προηγούμενων

Το πρώτο πρόβλημα είναι πως οι προηγούμενες “συμφωνίες” Τρόικας – ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και οι προκύπτουσες απ” αυτές προβλέψεις απέτυχαν, γεγονός που υποδεικνύει εγγενή αδυναμία πρόβλεψης. Για παράδειγμα ενώ η προβλέφθηκε ανάπτυξη για το 2010, στη συνέχεια αυτή μετατέθηκε για το 2011, έπειτα για το 2013 κλπ. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως οι προβλέψεις δεν έπεσαν απλά έξω, μέσα στα πλαίσια για παράδειγμα ενός στατιστικού λάθους αλλά στην πράξη συνέβη το αντίθετο από αυτό που προβλέφθηκε επισήμως και μάλιστα σε πολλαπλάσιο μέγεθος. Έτσι, αντί για ανάπτυξη κοντά στο 1% για το 2011 (πρόβλεψη ΔΝΤ), επήλθε ύφεση ρεκόρ κοντά στο 7%.

Έλλειμμα αξιοπιστίας της Τρόικας

Το αποτέλεσμα είναι ένα έλλειμμα αξιοπιστίας της ίδιας της Τρόικας καθώς το ιστορικό των εκτιμήσεων της (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη σε κρίση) είναι εξαιρετικά αρνητικό.

Ανάπτυξη στο 4% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5%: Έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία;
Σήμερα η Ελλάδα κατέχει την 215 θέση ως προς την ανάπτυξη του ΑΕΠ της μεταξύ των 218 χωρών του κόσμου για τις οποίες παρέχονται στατιστικά στοιχεία. Δηλαδή 214 από τις 218 χώρες του κόσμου βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα. Με τη συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου να βασίζεται στην πρόβλεψη πως από το 2014 η ανάπτυξη θα απογειωθεί στο 4% και το πρωτογενές πλεόνασμα θα σκαρφαλώσει στο 4,5%, το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που να έχει πετύχει κάτι αντίστοιχο. Ευτυχώς η απάντηση είναι θετική, καθώς υπάρχουν άλλες πέντε χώρες που πέτυχαν και μάλιστα ξεπέρασαν αυτόν το στόχο. Δυστυχώς οι χώρες αυτές είναι το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κατάρ και το Ομάν, δηλαδή μερικές από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες στον κόσμο.

Χρέος στο 160% του ΑΕΠ το 2020;
Στην περίπτωση που αυτή τη φορά οι προβλέψεις της Τρόικας δεν πέσουν τόσο δραματικά έξω και που η Ελλάδα καταφέρει πράγματι να περάσει από την ύφεση σε μία, οριακή, ανάπτυξη, πετυχαίνοντας παράλληλα και την καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4,5% (εξαιρετικός άθλος), τότε το 2020 το χρέος θα κυμαίνεται μεταξύ 150%

Keywords
Τυχαία Θέματα