Θεσσαλία: Αποκλεισμένα παραμένουν 7 χωριά – Tόνοι σκουπιδιών, νεκρά ζώα και κλειστοί δρόμοι (Εικόνες/ Βίντεο)

Η παροχή βοήθειας και οι εργασίες που απαιτούνται σε 21 χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, από συνεργεία της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Περιφέρειας σε συνεργασία με τις επιμέρους Δημοτικές Αρχές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τα 21 χωριά, υπάρχουν 7 – Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς – τα οποία δεν έχουν ακόμη οδική πρόσβαση, καθώς δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.

Τα 7 χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα είναι
τα εξής:

Πηνειάδα
Κεραμίδι
Βλοχός
Μεταμόρφωση
Μάραθος
Κόρδα
Κοσκινάς

Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε στην κυριολεξία τον Θεσσαλικό κάμπο. Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στον Βλοχό Καρδίτσας τα σπίτια των κατοίκων παραμένουν ακόμη βυθισμένα κάτω από το νερό, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες. Οικοσυσκευές, σκουπίδια και νεκρά ζώα επιπλέουν στα λασπόνερα, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, καθώς η δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή είναι έντονη.

Σημειώνεται πως τις πρώτες ημέρες των πλημμύρων η στάθμη του νερού είχε φτάσει να καλύψει τις στέγες των σπιτιών. Σήμερα, η στάθμη έχει υποχωρήσει, ωστόσο είναι ακόμα αδύνατον να προσεγγίσουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους, παρά μόνο εν πλω.

Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε στην κυριολεξία τον Θεσσαλικό κάμπο. Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον Παλαμά Καρδίτσας. Ολη η περιοχή έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, αφού σκουπίδια και νεκρά ζώα έχουν κατακλύσει τους δρόμους ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη. Η συγκέντρωση των νεκρών ζώων αλλά και των αντικειμένων που έχουν σαπίσει έχει αρχίσει από τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διανομή αντισηπτικών και αντικουνουπικών.

Σημειώνεται όμως ότι μετά από τόσα 24ωρα, οι κάτοικοι του Παλαμά δεν έχουν ακόμη νερό ούτε καν για να πλυθούν.

Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε στην κυριολεξία τον Θεσσαλικό κάμπο. Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε ανακοίνωση η τοπική ΔΕΥΑ, “ενημερώνει τους δημότες του Δήμου Παλαμά, οι οποίοι ακόμη υδροδοτούνται από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, για προληπτικούς λόγους να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση, πάρα μόνο για οικιακή χρήση, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ποιότητάς του”.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στη Γιάννουλη Λάρισας, λόγω της στάθμης των νερών του Πηνειού. Οι εργασίες καθαρισμού των υπόλοιπων επαρχιακών και δασικών δρόμων συνεχίζονται με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Επίσης η περιοχή του ΑΤΑ στη Λάρισα “πνίγεται”, με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τους που φιλοξενεί το onlarissa.gr, “δεν τους έχει δοθεί η κατάλληλη προσοχή όπως σε άλλες συνοικίες μετά την πλημμύρα”, καθώς μετά από τόσες μέρες “βουλιάζουν” στις λάσπες και ακόμα περιμένουν τα συνεργεία για την άντληση των υδάτων.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη λίμνη Κάρλα καθώς το πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή είναι σε εξέλιξη. “Αν δεν υποχωρήσουν τα νερά και συνεχίσουν να έρχονται νερά από τον Πηνειό, δεν βρουν δηλαδή σε κάποιο άλλο σημείο εκτόνωση, μπορεί να έχουμε νέο πλημμυρικό φαινόμενο” ανέφερε ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, τονίζοντας πως η στάθμη συνεχίζει να ανεβαίνει.

Επιπλέον για την κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο σημείωσε πως βοθρολύματα σε διάφορα σημεία της πόλης πέφτουν μέσα σε σπίτια, επιχειρήσεις και στον δρόμο τονίζοντας πως “με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νερό, η λάσπη παραμένει και η υγειονομική βόμβα πολλαπλασιάζεται. Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, να ελεγχθεί η κατάσταση στον Βόλο”.

Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε στην κυριολεξία τον Θεσσαλικό κάμπο. Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε στην κυριολεξία τον Θεσσαλικό κάμπο. Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)Πήλιο: Δύτες ψάχνουν σε αυτοκίνητα τυχόν αγνοούμενους

Επιχειρήσεις δυτών στήνονται στο Πήλιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τυχόν αγνοούμενοι σε αυτοκίνητα που βυθίστηκαν στο νερό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στον Πλατανιά άλλωστε οι κάτοικοι είχαν αναφέρει ότι είδαν δεκάδες αυτοκίνητα να μπαίνουν στο βυθό. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει βρεθεί κάτι πέραν από ένα κατεστραμένο όχημα και μία μικρή βάρκα. Παρόμοιες έρευνες γίνονται και σε άλλα σημεία όπως στη Μηλίνα, αλλά και στο Λευκό Κάστρο.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σχετικά με την οδική πρόσβαση στην περιοχή του τριγώνου Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα η κατάσταση έχει ως εξής: όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος αυτή την ώρα είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.

Σχετικά με την οδική πρόσβαση στην περιοχή του τριγώνου η κατάσταση έχει ως εξής.

Ολες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος αυτή την ώρα είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.

Επίσης ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ανοικτός, ενώ η ΠΑΘΕ (Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης) παραμένει κλειστή. Το κύριο πρόβλημα στην ΠΑΘΕ είναι το πλημμυρικό φαινόμενο και εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 μέρες, για να αποκατασταθεί.

Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. (12 Σεπτεμβρίου 2023, 08.30 π.μ.)

Σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, τα 7.750 χθες.

Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στα νεκρά ζώα που έχουν απομείνει μέσα σε κλειστούς χώρους (πχ μαντριά), ενώ σημειώνεται ότι απαιτείται η απόλυτη συνεργασία των δημοτικών αρχών για το ζήτημα αυτό, καθώς η ανάγκη να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άμεση.

Σημειώνεται πως όλες οι επιχειρήσεις στην περιοχή γίνονται με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγειονομικής προφύλαξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα