Στο ΣΔΟΕ παρέδωσαν τη νέα λίστα Λαγκάρντ οι Πεπόνης-Μουζακίτης

Αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ που ξαναέστειλαν οι γαλλικές αρχές, απέστειλαν στο ΣΔΟΕ οι οικονομικοί εισαγγελείς κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, ώστε να γίνει ταχύτερα η διασταύρωση των στοιχείων και τυχόν φορολογικές παραβάσεις. Το ΣΔΟΕ θα διαπιστώσει εάν οι καταθέτες στην ελβετική τράπεζα δικαιολογούν τα χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους,

αλλά κι εάν έχουν φορολογηθεί γι’ αυτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ακόμη και τις διαδικασίες παραλαβής της λίστας από το Παρίσι, ζητώντας να κατατεθεί στη Βουλή η αλληλογραφία με τις γαλλικές αρχές και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους απέκρυψαν την πρώτη λίστα.

Το HOT DOC στο έκτακτο τεύχος Οκτωβρίου είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα 2.059 Ελλήνων οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια περιφέρεται από συρτάρι σε συρτάρι και από τσέπη σε τσέπη των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μέσο πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού. Η λίστα που είχε δοθεί στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παραδόθηκε στη συνέχεια στο γραφείο του Υπουργού (ο ίδιος δεν θυμάται σε ποιον) και στη συνέχεια, στον τότε προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη. Όλες αυτές οι ενέργειες, από την απόκτηση του ψηφιακού υλικού έως και την παράδοση στον κ. Καπελέρη πραγματοποιήθηκαν χωρίς πρωτόκολλο και χωρίς διαβιβαστικό σημείωμα.

Η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ από το HOT DOC είχε προκαλέσει σάλο τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τα ξένα ΜΜΕ να μεταδίδουν από την πρώτη στιγμή την δίωξη, τη σύλληψη και την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη.


Keywords
Τυχαία Θέματα