Στο χείλος τους εμφυλίου η Ρωσία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία μετά την ανταρσία του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν ο οποίος κατά δήλωσή του μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία «έτοιμος να πεθάνει μαζί με τους 25.000 άνδρες του για ν` απελευθερώσει τον ρωσικό λαό». Ήδη μετά τις αντεγκλήσεις των δύο πλευρών,

η μάχη συνεχίζεται επί ρωσικού εδάφους  και ειδικα στην περιφέρεια Βορόνεζ, όπου σύμφωνα με τον κυβερνήτς της ρωσικής περιφέρειας στις φλόγες τυλίχθηκε δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

An oil depot near #Voronezh is on fire, according to local media outlets. pic.twitter.com/itgHw2c5zc

— NEXTA (@nexta_tv) June 24, 2023


Ό ίδιος δεν έδωσε καμία εξήγηση για τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά σε διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο στην περιοχή. Καθώς το ελικόπτερο πετάει προς το διυλιστήριο, παρατηρείται έκρηξη, μια πύρινη σφαίρα και πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται από το σημείο.

Μαχητικά αεροσκάφη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ βρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με άλλα βίντεο με γεωγραφικό εντοπισμό. Το υλικό δείχνει τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα στην περιοχή, στα περίχωρα της πόλης.

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει βίντεο με οδοφράγματα γύρω από την πόλη Βορονέζ, η οποία φαίνεται να ήταν στόχος των μονάδων της Wagner που κινούνταν προς βορρά από το Ροστόφ.

Νωρίτερα σήμερα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Βάγκνερ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Την ίδια στιγμή ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του ελέγχουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες του Ροστόφ-ον-Ντον, μία στρατηγικής σημασίας πόλη στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας, στην Αζοφική Θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Ντον.

Το Ροστόφ-ον-Ντον είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ρωσία και είναι η πρωτεύουσα της περιοχής του Ροστόφ που γειτνιάζει με περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται ο πόλεμος. Η πόλη, μόλις 100 χλμ από τα σύνορα της Ουκρανίας, φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Γιατί είναι σημαντικό το Ροστόφ;

Το Ροστόφ είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ρωσία και γειτνιάζει με περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Η πόλη – μόλις 60 μίλια (100 χλμ.) από τα σύνορα της Ουκρανίας – φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το thinktank του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο επιμελητείας για τον ρωσικό στρατό.

Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού εκεί είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας, λέει το ISW.

Τι σημαίνει αυτό για τη σύγκρουση στην Ουκρανία;

Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών τοποθεσιών του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν είπε ότι η επιχείρησή του δεν θα εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο Πριγκόζιν είπε ότι τα μαχητικά του είχαν τον έλεγχο ενός αεροδρομίου, αλλά ότι τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία «έφευγαν κανονικά» από το αεροδρόμιο.

«Πήραμε [το αεροδρόμιο] υπό έλεγχο, έτσι ώστε η αεροπορία επίθεσης να μην χτυπήσει εμάς, αλλά τους Ουκρανούς», είπε ο Πριγκόζιν.

Σε ένα ξεχωριστό, μη επαληθευμένο βίντεο, ο Πριγκόζιν εθεάθη να λέει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι οι μισθοφόροι του «δεν θα παρέμβουν στο να διοικούν τα στρατεύματά τους», αλλά ότι οι διαταγές τους στην Ουκρανία οδηγούσαν σε τεράστιες απώλειες.

«Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουμε την ντροπή στη χώρα στην οποία ζούμε», είπε ο Πριγκόζιν, πριν προσθέσει: «Σώζουμε τη Ρωσία».

«Παζάρια» Πριγκόζιν με τον αν. υπουργό Άμυνας στο Ροστόφ

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ισχυρίστηκε το Σάββατο (24/06) ότι κατέλαβε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ροστόφ και σε βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Γιουνούς-Μπεκ Γεβγκούροφ και με τον πρώτο αναπληρωτή αρχηγό της GRU του Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγο Βλαντιμίρ Αλεξέγεφ, στην έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ.

Οχυρώνεται η Μόσχα

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει οχυρώσεις στην είσοδο της Μόσχας και τανκς έχουν παραταχθεί κατά μήκος των κεντρικών δρόμων που οδηγούν στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στην πόλη έχει επιβληθεί αντιτρομοκρατικό καθεστώς και θωρακισμένα οχηματα περιφρουρούν στο κέντρο, γύρω από το υπουργείο Άμυνας

Keywords
Τυχαία Θέματα