Προ των πυλών δεύτερη εξεταστική στο Ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Καθώς οι υποθέσεις κατασκοπείας συσσωρεύονται, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει την οργή τους για την έλλειψη παρακολούθησης των συστάσεών τους για το λογισμικό κατασκοπείας, με ορισμένους από αυτούς να υποστηρίζουν τη σύσταση μιας δεύτερης εξεταστικής επιτροπής – “PEGA2” – για την εξέταση των αναδυόμενων υποθέσεων και τη συνέχιση της πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει.

Η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που διερεύνησε τη χρήση spyware στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία,

την Κύπρο και την Ουγγαρία ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Μάιο του 2023 με συστάσεις προς την Επιτροπή για τη βελτίωση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.

Τέσσερις μήνες μετά, η αδράνεια της Επιτροπής και η υπεκφυγής απάντησή της στις συστάσεις του Κοινοβουλίου έχουν τροφοδοτήσει την απογοήτευση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια ακρόασης για το spyware στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών (LIBE) του Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Το πιο επίμαχο ζήτημα στην απάντηση της Επιτροπής στην επιτροπή LIBE, όπως αναφέρει το  Euractiv, είναι ο “μη νομοθετικός” χαρακτήρας των προτεινόμενων δράσεων ως απάντηση στις εκκλήσεις του Κοινοβουλίου τον Μάιο για κοινά πρότυπα της ΕΕ που να ρυθμίζουν τη χρήση του spyware από τους φορείς των κρατών μελών.

“Αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό κατά την άποψή μας”, δήλωσε στη Euractiv η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Saskia Bricmont. Υποστηρίζει επίσης ότι – σε αντίθεση με τη γραπτή απάντηση – η Επιτροπή έχει πολλές αρμοδιότητες για να δράσει, αν και “υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης”.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Keywords
Τυχαία Θέματα