Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα: Παρέμβαση έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά της γούνας

Ακτιβιστές κατά της γουνοποιίας πραγματοποίησαν παρέμβαση έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα:«Ας δώσουμε στη γουνοποιία το τέλος που της αξίζει».

Στη δράση συμμετέχουν η Πρωτοβουλία Κατά της Γούνας με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις. Όπως αναφέρουν, «παράλληλα με την καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα, η δράση

αυτή έχει σκοπό να αναδείξει τις σκληρές και ανήθικες πρακτικές που κρατάνε τη βιομηχανία της γούνας ακόμα ζωντανή, σε αντίθεση με τα μη ανθρώπινα ζώα – και όχι μόνο – που δολοφονούνται στο βωμό του κέρδους».

Στη δράση που πραγματοποίησαν, όπως σημειώνουν, «οι ακτιβιστ(ρι)ες ξάπλωσαν πάνω σε ένα λευκό σεντόνι και έμειναν ακίνητα αφού έλουσαν τα σώματα τους με κόκκινη μπογιά, με τον υπόλοιπο κόσμο να παραμένει σιωπηλός μπροστά στο θέαμα, και ύστερα να φωνάζει συνθήματα υπέρ της ελευθερίας των ζώων που εκτρέφονται και μετατρέπονται σε προϊόντα ένδυσης και κατανάλωσης». «Όλ@ γνωρίζουμε, πλέον, πως η βιομηχανία της γούνας και του δέρματος είναι ανήθικη, μη βιώσιμη, αντιοικολογική και παρασιτική» δηλώνουν για την παρέμβαση και επισημαίνουν πως «εν έτει 2023 και ενώ σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταργηθεί εντελώς η γουνοποιία και σε άλλες οδεύει να καταργηθεί, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να χρηματοδοτεί τον πόνο αθώων ζώων και να στηρίζει μία βιομηχανία που πλέον έχει βέβαιη και σύντομη ημερομηνία λήξης» υπογραμμίζουν.

Όπως σημειώνουν στη συνέχεια, «μόνο τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν δοθεί συνολικά επιχορηγήσεις για τις γούνες άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ». «Η βιομηχανία αυτή συντηρείται από τις πελατειακές και ψηφοθηρικές σχέσεις ανάμεσα στους γουνεμπόρους, επιχειρηματίες και τους εκάστοτε πολιτικούς και χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις οι οποίες προέρχονται από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν και εκτιμάται ότι 5000 εργαζόμενοι βιοπορίζονται από τον κλάδο της γουνοποιίας στην Ελλάδα, μία ομαλή μετάβαση των εργαζομένων σε έναν βιώσιμο και ηθικό κλάδο όπως η γεωργία ή η βιομηχανία συνθετικής γούνας, δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια της κυβέρνησης» προσθέτουν.

Τέλος, απαιτούν «να μπει επιτέλους ένα τέλος στην κρατική επιδότηση εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα με την δημιουργία προγραμμάτων δίκαιης μετάβασης που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή τη βιομηχανία να απασχοληθούν σε νέους κλάδους».

Keywords
Τυχαία Θέματα