Ο Νετανιάχου ενεργοποίησε το άρθρο 40 για την κήρυξη πολέμου

Ραγδαίες ειναι οι εξελίξεις στην χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση του Ισραήλ ενεργοποίησε το άρθρο 40 του ισραηλινού Συντάγματος, που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Το άρθρο 40 ενεργοποιείται για πρώτη φορά από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973.

Με απλά λόγια, η ενεργοποίηση του άρθρου σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πλήρη ελευθερία

για «μεγάλης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις» και πρέπει να δίνει αναφορά μόνο στην πολιτική ηγεσία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ήδη πει ότι η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο μετά την εισβολή τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας εκατοντάδες.

Με την προαναφερθείσα απόφαση, ουσιαστικά η δήλωση αποκτά και νομική υπόσταση, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα δεν μπορούσε να πάει σε πόλεμο χωρίς κυβερνητική απόφαση.

Last night, the Security Cabinet approved the war situation and, to this end, the taking of significant military steps, as per Article 40 of Basic Law: The Government.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 8, 2023

Τι αναφέρει το άρθρο 40
40. Κήρυξη πολέμου

Το κράτος μπορεί να αρχίσει πόλεμο μόνο κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

Καμία διάταξη του παρόντος τμήματος δεν εμποδίζει την υιοθέτηση στρατιωτικών ενεργειών που είναι αναγκαίες για την άμυνα του κράτους και τη δημόσια ασφάλεια.
Η κοινοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης για την έναρξη πολέμου σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου (α) θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ (Κοινοβούλιο του Ισραήλ) το συντομότερο δυνατό- ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει επίσης την ολομέλεια της Κνεσέτ το συντομότερο δυνατό- η κοινοποίηση σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες που αναφέρονται στο εδάφιο (β) θα δίδεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ το συντομότερο δυνατό.

Περισσότεροι από 700 οι νεκροί

Σε περισσότερους από 700 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα