Ένας νομά στη «Δημιουργία Ξανά»

Οι Ρομά είναι ο νέος σούπερ κακός της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Και μπροστά σε αυτόν τον σούπερ κακό, όλοι παλεύουν να γίνουν υπερήρωες.

Το ρόλο αυτό ζήλεψε και ο Θάνος Τζήμερος, πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά», που σε άρθρο του στην ιστοσελίδα MarketNews, με τίτλο «Εφτά Ρομά σ” ένα δωμά») υποστηρίζει πως η νομαδική ζωή των Ρομά («γύφτους, τσιγγάνους, ρομά, ή όπως αλλιώς θέλετε», κατά λέξη) δεν είναι εφικτή στην Ευρώπη του 2013.

«Δίπλα στο τσαντήρι

είναι παρκαρισμένα όχι κάρα με άλογα, αλλά “φτιαγμένες” BMW και Καγιέν», σχολιάζει, και συνεχίζει: «Τα καλώδια που κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ τροφοδοτούν, εκτός από την ηλεκτρική κουζίνα, το πιάτο της ΝΟVA, και το στερεοφωνικό στη διαπασών. Κι η οικονομική ζωή τους δεν είναι τα κοπάδια ή το κυνήγι. Είναι ο χώρος που ξεκινάει από την παραοικονομία και επεκτείνεται μέχρι το έγκλημα. Αναμενόμενο: όταν περιθωριοποιείς όλη σου τη ζωή, περιθωριοποιείται και η οικονομική σου δραστηριότητα».

Θα μπορούσε βέβαια εδώ να παρατηρήσει κανείς ότι και η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ακριβώς… ιδρώσει για να εντάξει τους Ρομά στην κοινωνία – αλλά αυτό μάλλον είναι ένα άλλο θέμα.

Όπως άλλωστε παραδέχεται και ο Θ. Τζήμερος, «οι νομάδες φέρνουν ψήφους» και «όποιοι έχουν ασχοληθεί με τα κοινά, μπορούν να σας πουν για τις συμφωνίες που γίνονται ανάμεσα στις φυλές και τους υποψήφιους βουλευτές». Συμφωνίες που προφανώς δεν αποσκοπούν στην αποπεριθωριοποίηση των Ρομά.

«Δεν θα σου χαρίσω σπίτι να ζεις γιατί σε κανέναν πολίτη το κράτος δεν χαρίζει σπίτια. Γιατί κι αν ακόμα σου το δώσω με το κλειδί στο χέρι, θα ξηλώσεις από υδραυλικά μέχρι κουφώματα για να τα πουλήσεις, γιατί έτσι έμαθες. Θα σου δώσω όμως τη δυνατότητα να το φτιάξεις», σημειώνει με τη μεγαλοψυχία που τον διακρίνει ο Θ. Τζήμερος, αναλύοντας το πώς ο ίδιος θα βοηθούσε τους Ρομά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Και βέβαια, ο Θ. Τζήμερος κλείνει το άρθρο του με τον πιο ταιριαστό τρόπο: Με στίχους από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά («Απ’ τους κόσμους του Αύριο/το μήνυμα της νίκης εγώ σου φέρνω…/Είμαι η σάλπιγγα εγώ μιας Ανάστασης») και το σχόλιο: «Είναι, κι αυτοί και οι προηγούμενοι, στίχοι από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Παλαμά. Δεν φαντάζομαι, για να μην χαρακτηριστεί ρατσιστής, να πρέπει να τον μετονομάσουμε σε «Δωδεκάλογο του Ρομά»;»

Όχι. Οπωσδήποτε όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα