ΕΕ: Στο τραπέζι η μετανάστευση μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα

Με αφορμή την τραγωδία της Λαμπεντούζα, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της μετανάστευσης στην συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, αναρωτώμενη αν αυτή η τραγωδία «θα αφυπνίσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου».

Δηλώσεις

που αντανακλούν την αντίσταση που επιδεικνύουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της μετανάστευσης, καθώς η άνοδος της επιρροής των λαϊκιστικών κομμάτων έχει περιορίσει τα περιθώρια δράσης των εθνικών κυβερνήσεων στο θέμα της μετανάστευσης.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, δεξιά αντιπολίτευση), Ζαν-Φρασνουά Κοπέ, δεν δίστασε να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή χωρών που δεν ελέγχουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά τους σύνορα.

«Οσο θα επιτρέπουμε σε εκατομμύρια ανδρών και γυναικών στον κόσμο να πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή ήπειρος στη μετανάστευση, ότι τα σύνορά μας είναι σημεία εισόδου, όσο θα υπάρχουν μαφιόζοι να τούς εκμεταλλεύονται , θα υπάρχουν πρόσφυγες έτοιμοι να τα παίξουν όλα για όλα για να φθάσουν στο έδαφός μας», είπε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μία τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν το άσυλο στην Ε.Ε. δεν φαίνεται πιθανή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ταχθούν υπέρ της καταστολής των δικτύων που οργανώνουν την παράνομη μετανάστευση και της ενίσχυσης των δυνάμεων της Frontex, τηυς ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα