To ΔΝΤ δεν ήθελε το ελληνικό πακέτο γιατί ήξερε ότι δεν έβγαινε

Τελικά από ότι φαίνεται δεν ήταν μόνο το στατιστικό λάθος που έκανε το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ να πέσει έξω. Το πρόγραμμα ήταν εξ αρχής καταδικασμένο να αποτύχει. Και αυτό το γνώριζαν και τα στελέχη του ΔΝΤ, γι αυτό και είχαν διατυπώσει σοβαρές διαφωνίες ως προς την ανάληψη του προγράμματος διάσωσης.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal, φέρνοντας στο φως της

δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του ΔΝΤ, ως προς το εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργούσε.

Όπως αποκαλύπτειε η εφημερίδα, σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχε εγείρει ενστάσεις για το ελληνικό πακέτο.

«Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τέθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιον τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη», ανέφερε ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων, οι απεσταλμένοι στο ΔΝΤ από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Αυστραλία -που εκπροσωπούν ακόμη 38 χώρες- εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους τεράστιους κινδύνους του προγράμματος. Ο απεσταλμένος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «κακοσχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλώς «ένα πρόγραμμα για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, που είναι κυρίως ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί».

Το πράσινο φως δόθηκε τελικά καθώς οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν περισσότερο από το ήμισυ των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. «Κάποιοι από εκείνους που είχαν διαφωνήσει σε εκείνη τη συνεδρίαση όπως και μερικά από τα σημερινά στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν πως τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων μπήκαν πάνω από τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οποία βλέπει την οικονομία της να συρρικνώνεται από το 2009 και το ποσοστό της ανεργίας να αγγίζει το 28%», αναφέρει η WSJ και συμπληρώνει: «Αυτό βοηθά τη στάση του ΔΝΤ σήμερα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με ορισμένους νυν και πρώην αξιωματούχους του Ταμείου».

Keywords
Τυχαία Θέματα