«Χρυσές» δουλειές με ανθρώπινες ψυχές

Του Μάριου Αραβαντινού

Οκτώβριος 2010. Ο συνδυασμός του Νίκου Μιχαλολιάκου «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», συγκεντρώνει ποσοστό 5,3% καταλαμβάνοντας μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή λίγο καιρό νωρίτερα. Εκμεταλλευόμενη την αγανάκτηση των αθηναίων πολιτών, κυρίως εκείνων που ζουν στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, καταφέρνει να διεισδύσει στην πολιτική ζωή του τόπου ως κάτι φυσιολογικό. Όσοι γνωρίζουν από παλιά τις

δράσεις των νεοναζί του Νίκου Μιχαλολιάκου, απορούν. Δεν αποτελούν όμως το σύνολο των Αθηναίων.

Ο συνδυασμός του Μιχαλολιάκου λαμβάνει στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα ποσοστό που ξεπερνά το 20%. Είναι ξεκάθαρο ότι το παρελθόν, οι ναζιστικές καταβολές και η βία της Χρυσής Αυγής, δεν αγγίζουν τον μέσο ψηφοφόρο. Οι επιεικώς αστείες, αλλά σίγουρα απαράδεκτες εξαγγελίες Μιχαλολιάκου για συγκρότηση ένοπλων ομάδων από μέλη του κόμματός του, οι οποίες θα προστατεύουν τους πολίτες, περισσότερο ηχούν ως φυσιολογικές στ’ αυτιά μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου, παρά ως παράκρουση κάποιου ο οποίος αντιλαμβάνεται την Ελλάδα του 21ου αιώνα σαν μια άλλη, σύγχρονη Βαϊμάρη. Πώς όμως η Χρυσή Αυγή του μηδέν και λίγα τοις εκατό, κατάφερε ξαφνικά να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα, μέχρι που τελικά μπήκε στο κοινοβούλιο; Και γιατί ο Αγ. Παντελεήμονας αποτέλεσε τον πυρήνα της δράσης της;

Σχέδιο «εισβολή στον Αγ. Παντελεήμονα»

Έναν μήνα μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, το Κουτί της Πανδώρας, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός σχεδίου, βάσει του οποίου συγκεκριμένες περιοχές στοχοποιούνται με σκοπό την υποβάθμισή τους. Από το ρεπορτάζ προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι λεωφορεία ξεκινούν από τον Έβρο με προορισμό την Αθήνα, με επιβαίνοντες μοναχά παράνομους μετανάστες. Αυτοί, έρμαια ενός κυκλώματος το οποίο αποσκοπεί σε τεράστιο οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνου, καταλήγουν σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες διαμένουν συμπατριώτες τους και τις οποίες τους έχει υποδείξει το κύκλωμα.

Η συσσώρευση των μεταναστών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης γίνεται όπλο της προπαγάνδας, η οποία μεθοδικά συντελείται, κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτά κάνουν λόγο για αύξηση της εγκληματικότητας και μιλούν για τρομαγμένους και απαυδισμένους κατοίκους, οι οποίοι ξεπουλούν τις περιουσίες τους και μετακομίζουν. Αυτή η δημιουργημένη ως ένα βαθμό αλήθεια, σε συνδυασμό με την απελπισία των κατοίκων, είναι βούτυρο στο ψωμί των επιτήδειων κερδοσκόπων, οι οποίοι καταπατώντας κάθε ηθικό και νομικό φραγμό, φροντίζουν να ενοικιάζουν διαμερίσματα, ακόμη και υπόγεια σε αλλοδαπούς, χωρίς ποτέ να αποδίδουν τα νόμιμα στο κράτος, ενώ άλλοι εκμεταλλευόμενοι την διαρκή υποβάθμιση της περιοχής, αγοράζουν μέχρι και εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε εξευτελιστικές τιμές, με μοναδικό σκοπό να τα πωλήσουν σε λίγα χρόνια πολύ ακριβότερα.

Το παρελθόν δείχνει το μέλλον

Ενδεικτικό είναι ότι στην περιοχή του Ψυρρή, το διάστημα 1995-2003 η τιμή ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. μόλις που άγγιζε τα 10 εκατ. δραχμές, δηλαδή κάτι λιγότερο από 30 χιλιάδες ευρώ, ενώ από το 2003 και μετά, όταν η περιοχή αναβαθμίστηκε και οι μετανάστες απομακρύνθηκαν οι αντικειμενικές αξίες υπερδιπλασιάστηκαν για να φθάσουν ακόμη και τις 85 χιλιάδες. Το ακριβώς αντίστροφο συμβαίνει στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, εκεί όπου η συσσώρευση μεταναστών ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία, πήρε όμως διαστάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτή την υποβαθμισμένη περιοχή, ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. κοστίζει περίπου 20 χιλιάδες. Κι όμως, πριν από μια εξαετία το κόστος του ίδιου διαμερίσματος ξεπερνούσε τις 60 χιλιάδες ευρώ.

Η πολιτεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος συγκεκριμένα έχει εξαγγείλει από το 2010 την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας μέσω του προγράμματος Αθήνα – Αττική 2014. Μεταξύ των περιοχών που επρόκειτο να αναβαθμιστούν ήταν φυσικά και ο Αγ. Παντελεήμονας. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο «θα αντιμετωπιστούν οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου με προβλήματα χρήσεων γης, στέγασης μεταναστών, κτιρίων υπό εγκατάλειψη, φαινομένων γκετοποίησης. Προτεραιότητα έχουν οι πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου Αχαρνών». Συγκεκριμένα για τον Αγ. Παντελεήμονα το σχέδιο προβλέπει «πλήρη ανάπλαση προκειμένου ο χώρος αντιπαραθέσεων να γίνει χώρος αρμονικής συνύπαρξης εθνοτήτων». Ακόμη κι αν το σχέδιο βγει εκτός χρονοδιαγράμματος -πράγμα σίγουρο-, είναι δεδομένο ότι σε βάθος χρόνου η περιοχή θα αναβαθμιστεί. Άλλωστε το παρελθόν είναι καλός οδηγός για το μέλλον.

Καν’ το όπως οι ναζί

Το εντέχνως δημιουργημένο χάος στο Αγ. Παντελεήμονα ήταν μοιραίο να εκμεταλλευτεί μια ναζιστική συμμορία. Η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου απ’ όπου άρχισε να χτίζει το φιλολαϊκό της προφίλ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι που αναζητούν αποκούμπι καθιστούν το έδαφος για προπαγάνδιση των μισαλλόδοξων θέσεων του μορφώματος του Νίκου Μιχαλολιάκου πιο πρόσφορο από ποτέ.

Η Χρυσή Αυγή, με την αμέριστη βοήθεια του μιντιακού συστήματος, ανάγεται σε Ρομπέν των αδικημένων και κατατρεγμένων. Τα μέλη της οργάνωσης, ιδεολογικοί απόγονοι του Αδόλφου Χίτλερ και άριστοι μαθητές του Γιόζεφ Γκέμπελς, ακολουθούν την τακτική των δασκάλων τους. Διοργανώνουν συσσίτια μόνο για Έλληνες, όπως ακριβώς έκανε το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα στη Γερμανία του ’30, διαμαρτυρίες για τον ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων και αντικαθιστούν ή συμπράττουν με την αστυνομία, για την αντιμετώπιση των κακών μεταναστών που «βρομίζουν» την περιοχή. Είναι η ίδια ακριβώς τακτική που ακολούθησε το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD, όταν στήνοντας πριν από περίπου δέκα χρόνια, δίκτυα αλληλεγγύης στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Βερολίνου, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των μελών του.

Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί εξαίρεση. Από την είσοδό της στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα αύξησε τον αριθμό των πυρήνων της ανά την Ελλάδα κι επιχείρησε να προσηλυτίσει κόσμο σε κάθε υποβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας και της περιφέρειας. Και το κατάφερε με προπύργιο της δράσης της τον Αγ. Παντελεήμονα. Την περιοχή που κυκλώματα φρόντισαν να εκμεταλλευτούν για να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς και άκρως ανήθικους σκοπούς τους.

Παρακολουθήστε την εκπομπή: Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα

Εκπομπή: Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα from Kouti Pandoras on Vimeo.

Keywords
Τυχαία Θέματα