Χαστούκι στην κυβέρνηση για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή

Κόλαφος για το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση είναι η έκθεση της τρόικας και της κομισιόν, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η έκθεση επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και κάνει λόγο για εκτροχιασμό του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με συνέπειες ανυπολόγιστες για τα κρατικά έσοδα.

Ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν ότι η όποια πτώση στα έσοδα δεν είναι μόνο θέμα εισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και λόγω της πολιτικής που εφαρμόζουν. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα έχουν γονατίσει την

ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αδυνατούν να πληρώσουν.

Η έκθεση επισημαίνει την έλλειψη αυτονομίας που υποτίθεται ότι θα δινόταν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Με αποτέλεσμα να μη δίνεται τέλος «ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις, ούτε στη διαφθορά».

Επίσης, οι περισσότεροι ελεγκτές στη Δ.Ο.Υ Μεγάλων Φορολογουμένων δεν έχουν χώρο εργασίας και φορητούς υπολογιστές, εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες του δημοσίου, ενώ οι αμοιβές των νεοεισερχομένων ελεγκτών δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ. Ακόμη πολλές υπηρεσίες αιχμή είναι υποστελεχωμένες λόγω του περιορισμού των προσλήψεων που έχει επιβάλλει η τρόικα, ενώ ένας στους δύο ελεγκτές είναι πάνω από 50 ετών και σε ποσοστό 26% έχουν πατήσει τα 55 χρόνια.

Το παράδειγμα της Επιχειρησιακής Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) είναι χαρακτηριστικό. Η ΕΜΕΙΣ δεν διαθέτει βασικά συστήματα μηχανογραφικής υποστήριξης, απασχολούνται μόλις 37 άτομα αντί για 50 που προβλέπονται και η συνολική εισπραξιμότητα της μονάδας ανήλθε σε μόλις 0,5% το 2012.

Να σημειωθεί ότι η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται ακόμη στο γεγονός ότι οι περισσότερες οφειλές είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Για παράδειγμα πτωχεύσεις εταιρειών, ΔΕΚΟ που έχουν μπει υπό εκκαθάριση και πολύ μεγάλες οφειλές που αντιστοιχούν στην επιβολή μη ρεαλιστικών προστίμων.

Στην έκθεση διατυπώνονται επίσης συστάσεις για αυστηροποίηση των ποινικών διώξεων. Ανεξάρτητα αν ο φορολογούμενος καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται. Ωστόσο η ουσία του θέματος είναι αλλού. Ακόμη και να επιβληθούν ποινικές διώξεις, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι φορολογούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.


Keywords
Τυχαία Θέματα