Αίγυπτος: στους 430 οι νεκροί επισήμως, 2600 λέει η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Αυξάνεται διαρκώςο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό λουτρό αίματος στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας, οι νεκροί από τα επεισόδια έφτασαν τους 430 τουλάχιστον. Για περίπου 2.600 νεκρούς κάνουν λόγο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Η χθεσινή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα

το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση, με τους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να αντιδρούν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε την Τετάρτη η αστυνομία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 430 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικοί. Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για 300 νεκρούς μόνο στο Κάιρο, με το συνολικό αριθμό να αγγίζει τους 2.600.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ανέφεραν πως η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σκοτώθηκε, όταν δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, ανέφερε εκπρόσωπος της Αδελφότητας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καΐρου.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτηρίου να τυλιχτούν στις φλόγες, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Al-Ahram.

Διαδηλωτές ρίχνουν αστυνομικό όχημα από τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου στην περιοχή Νασρ στο Κάιρο

Παραιτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι

Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές.
«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις», υπογράμμισε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα έθεσε την Τετάρτη ολόκληρη την Αίγυπτο ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ, έπειτα από τις ταραχές της Τετάρτης, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο και 10 επαρχίες από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 6:00 το πρωί διέταξε η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Απέσυρε τον πρέσβη ο Ισημερινός

Η κυβέρνηση του Ισημερινού απέσυρε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 200 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 2.000 να τραυματιστούν.

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού αναφέρεται ότι ο αιγυπτιακός λαός είχε εκλέξει νόμιμα τον Μόρσι ως τον ηγέτης του.
«Μετά το πραξικόπημα, τον Ιούλιο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, η κοινωνία της Αιγύπτου έχει εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πολιτικής διαμαρτυρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν.

Ο δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε περί τους είκοσι διαδηλωτές έχουν πυροβοληθεί στα πόδια από αιγύπτιους στρατιώτες. Το στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι 300 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την διάλυση των δύο συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο.

Διαβάστε επίσης: Νέα αιματοχυσία στην Αίγυπτο – η αστυνομία διέλυσε συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Μόρσι (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα