Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές αγορές η BofA – Βλέπει πτώση 15%

Στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε underweight προχωρά η Bank of America, έπειτα από τις τελευταίες υπερ-αποδόσεις τους. Η ασθενέστερη ανάπτυξη και η μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων θα φέρουν υπο-αποδόσεις 10% στις ευρωπαϊκές μετοχές τον επόμενο χρόνο προβλέπει ο οίκος, ενώ υπολογίζει τα περιθώρια πτώσης για τις αγορές αυτές στο 15% έως τις αρχές του 2025.

Η υποβάθμιση της Ευρώπης από την Bank of America

έρχεται σε μία περίοδο αισιοδοξίας για τις προοπτικές της περιοχής. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, έπειτα από τις υπο-αποδόσεις του 15% έναντι των διεθνών μετοχών σε διάστημα λίγο μικρότερο του ενός έτους, οι ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν να δίνουν σημάδια μιας ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, η Ευρώπη εμφανίζει επιδόσεις 2% υψηλότερες των διεθνών αγορών, ενώ η δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων που πραγματοποίησε ο οίκος αυτό τον μήνα έδειξε ότι τουλάχιστον 8 στους 10 βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο κατά τον επόμενο χρόνο.

Οι επιδόσεις της Ευρώπης, σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, εξαρτώνται, σύμφωνα με την BofA, από δύο μακροοικονομικούς παράγοντες:

1)      Το momentum της ανάπτυξης της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, όπως μετριέται από τις εκπλήξεις των μακροοικονομικών δεικτών στη μία έναντι της άλλης οικονομίας.

2)      Τις κινήσεις της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Συνεπώς, ο βασικός μοχλός πίσω από τις υπερ-αποδόσεις της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες ήταν η ανάκαμψη της ανάπτυξης της οικονομίας της, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας. Την τάση στήριξε περαιτέρω μια ήπια αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς, λόγω των προσδοκιών για μια πιο αυστηρή στάση της Fed, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος.

Κατόπιν τούτων, η Bank of America προβλέπει ότι η εξασθένηση της ανάπτυξης και η  μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων θα φέρουν νέες υπο-αποδόσεις στην Ευρώπη.

Η ασθενέστερη αμερικανική και παγκόσμια ανάπτυξη δεν ασκεί μόνο πιέσεις στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν μια πιο χαλαρή στάση, αλλά επιβαρύνει περισσότερο την ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των πιο κυκλικών χαρακτηριστικών της, την ώρα που η Wall Street είναι πιο στραμμένη σε αμυντικές μετοχές και μετοχές ανάπτυξης.

Κατόπιν τούτων, η BofA περιμένει υπο-αποδόσεις σχεδόν 10% από τις ευρωπαϊκές μετοχές έως τις αρχές του επόμενου έτους. Συνεπώς, υποβαθμίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από marketweight σε underweight.

Επίσης, ο οίκος δηλώνει αρνητικός απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές, με δεδομένο ότι περιμένει πτώση του Stoxx 600 έως τα επίπεδα των 450 μονάδων, περίπου στις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που «δείχνει» περιθώρια πτώσης 15%.

Keywords
Αναζητήσεις
ypovathmizei-tis-evropaikes-agores-i-bofa---vlepei-ptosi-15.htm
Τυχαία Θέματα