Υπουργείο Ανάπτυξης: Δείτε ποια χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν οι υφυπουργοί

19:03 7/7/2014 - Πηγή: BankWars

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, καθορίστηκαν και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, οι αρμοδιότητες των υφυπουργών στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Μηταράκη,περιλαμβάνει τη Γενική Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, την Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, τη Διεύθυνση Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης

αλλά και την εποπτεία των φορέων: ENTERPRISE GREECE, Ο.Π.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ΚΕΠΕ, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (Κ.Δ.Ε.Ο.Δ.) και το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής και από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής και της Διεύθυνσης Κεφαλαίων Εξωτερικού ασκούνται παράλληλα και από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια. Ενώ η εποπτεία του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) και οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων ανήκουν στον Υπουργό.

Στον υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο ανατέθηκαν οι Γενικές Γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή. Επίσης η εποπτεία επί των οργανισμών, λοιπών φορέων και ανεξάρτητων αρχών συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Επίσης αναλαμβάνει την υλοποίηση, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του έργου «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους, ήτοι στους τομείς επεξεργασίας τροφίμων, λιανικού εμπορίου, οικοδομικών υλικών και τουρισμού.».

Παράλληλα στο χαρτοφυλάκιο του κ. Γιακουμάτου περιλαμβάνεται η έκδοση και την πρόταση για την έκδοσητης δευτερογενούς νομοθεσίας και η εν γένει υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και των Κεντρικών Αρχών Προμηθειών.

Πάντως εκτός χαρτοφυλακίου του κ. Γιακουμάτου είναι σημαντικές αρμοδιότητες οι οποίες ασκούνται από τον Υπουργό: ήτοι η εποπτεία επί του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, και του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (Τ.Α.ΝΕ.Ο.). Η υλοποίηση, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, του έργου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει τα υποέργα της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης για επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις, τη βελτίωση των επιμέρους δεικτών της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη βελτίωση των υπηρεσιών διαχείρισης εμπορευμάτων (logistics) κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αδειοδότησης και χωροθέτησής τους.

Έξω από τις αρμοδιότητες του κ. Γιακουμάτου είναι και τα θέματα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναφορικά με τις δράσεις για την προώθηση της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους προκειμένου περί νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Αλλά και η σύναψη συμφωνιών με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος στον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ανατέθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), συμπεριλαμβανομένων όλων των Ειδικών Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτήν ως προς το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΕΣΠΑ 2014-2020 κατά την κείμενη νομοθεσία κατ’ εφαρμογή της πολιτικής που έχει εγκριθεί από τον Υπουργό.

Επίσης ανατέθηκαν οι συλλογικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται η ένταξη έργων και μελετών στο ετήσιο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι τροποποιήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης πιστώσεων πλέον του ορίου (υπερδέσμευση πιστώσεων), καθώς και οι αποφάσεις μεταφοράς των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020 υπογράφονται από τον Υπουργό και από τον Υφυπουργό , ο οποίος καθορίζει τις προτεραιότητες και διασφαλίζει την ολοκληρωμένη και συντονισμένη αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού.

Στον κ. Κωνσταντινόπουλο ανατέθηκε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, πλην των θεμάτων της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού, η εποπτεία της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων και του Αυτοτελούς Γραφείου Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, όπως, επίσης, η τεχνική υποστήριξη εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020 ασκούνται παράλληλα και από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα