Βρούτσης: Πρώτη προτεραιότητα είναι να εκδοθούν οι συντάξεις χηρείας

Την αντίθεσή του σε καταχρηστικές συμπεριφορές και στην ασυδοσία της εργοδοτικής πλευράς εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Στη συνέντευξή του ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις στοχευμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε περιβάλλον μερικής απασχόλησης και απασχολούνται πέραν της συμφωνηθείσας χρονικής διάρκειας που αναγράφεται στη σύμβασή τους, θα έχουν αυξημένη μισθοδοτική αντιμετώπιση εκ μέρους της επιχείρησης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η δεύτερη μεγάλη θεσμική παρέμβαση που θα γίνει είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες μόνο στην πλήρη απασχόληση.

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης, σε ένα κράτος δικαίου, όπως η Ελλάδα, θα είναι απόλυτα σεβαστή, και η επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της εθνικής οικονομίας μας. «Περιμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ασφαλιστικό είναι κρίσιμο ζήτημα», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι σεβαστή. «Πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης θα τοποθετηθούμε με τις δικές μας διαρθρωτικές αλλαγές πάνω στον νόμο. Μετά τη χρονική στιγμή που θα ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφού μελετήσουμε αναλυτικά την απόφαση της Δικαιοσύνης, θα τοποθετηθούμε για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Και ως πολίτης της χώρας και ως υπουργός εύχομαι οι αποφάσεις να μην είναι τόσο δημοσιονομικά επιβαρυμένες σε κόστος για το ελληνικό Δημόσιο», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μία βαριά κληρονομιά με μεγάλες «ανοιχτές πληγές». Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και του ασφαλιστικού συστήματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι συνταξιούχοι έπαιρναν συντάξεις στα τυφλά, «δηλαδή πληρωνόντουσαν οι συντάξεις τους, χωρίς να συνοδεύονται από το εκκαθαριστικό, βάσει του οποίου θα είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν με ποιον τρόπο προκύπτει το ποσό της καταβληθείσας σύνταξης».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη με απόφαση απαίτησε να εκδοθούν, ενώ υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τον αγνόησε. «Τώρα, ερχόμαστε εμείς δεσμευμένοι από την προεκλογική τοποθέτηση και σήμερα στη γραμμή της διαφάνειας λέμε ότι θα εκδοθούν αυτόν τον μήνα», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως διαπιστώθηκε ότι 222.983 περιπτώσεις συντάξεων δεν έχουν επανυπολογιστεί, ενώ χαρακτήρισε «άθλο» την έκδοση μέσα στον μήνα των περίπου 1,7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που δεν είχαν εκδοθεί, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει και τη συνέπεια σε αυτό που η ΝΔ είχε πει προεκλογικά.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να εκδοθούν οι συντάξεις χηρείας, «οι οποίες ήταν ακόμα μία εκκρεμότητα που παραλάβαμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα