ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιστωτική γραμμή 1,7 δισ. ευρώ από την Κομισιόν – Nomura: Δεν κινδυνεύει το lev

UPD: Mέτρα στήριξης στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί η τραπεζική κατάρρευση.

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα την επέκταση της πιστωτικής στήριξης κατά 1,7 δισ. ευρώ (3,3 δισ. lev). Η επέκταση της γραμμής πίστωσης αποτέλεσε αίτημα της βουλγαρικής κυβέρνησης, μετά τα εκτεταμένα προβλήματα στις τράπεζες Cooperative Commercial και First Investment Bank.

«Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για τη διατήρηση της τραπεζικής ρευστότητας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

της Κομισιόν. «Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο» συμπληρώνει.

Nomura: Δεν κινδυνεύει το lev

Την άποψη ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος για την ισοτιμία του lev με το ευρώ ύστερα από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις με το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας εκφράζει η Nomura.

Συγκεκριμένα, η Nomura υπογραμμίζει ότι ευρεία μετατροπή των καταθέσεων σε ευρώ ή απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες θα απειλούσαν την ισοτιμία του νομίσματος με το ευρώ, το οποίο αποτελεί και το θεμέλιο για να παραμένει υγιής πιστωτικά η Βουλγαρία.

Η Nomura επισημαίνει ότι αν και είναι περιορισμένοι οι κίνδυνοι για την ισοτιμία του lev με το ευρώ, τονίζει ότι πλέον οι εξελίξεις έχουν επιτείνει την αμφιβολία για την ισοτιμία.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ασφαλείς οι καταθέσεις διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ

«Τα χρήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν επενδυθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας είναι ασφαλή και εγγυημένα. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το κανονικό καθεστώς», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τον υπουργό Οικονομίας και τους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ

Η Βουλγαρία ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για να εντοπίσει εκείνους που πιστεύεται ότι επίτηδες προκάλεσαν τον τραπεζικό πανικό στέλνοντας μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα κινητά τηλέφωνα πελατών, με τα οποία προκάλεσαν φόβους για την ασφάλεια των καταθέσεών τους.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο τραπεζικός πανικός που προκλήθηκε και η τάση μαζικής ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων από τις τράπεζες Corporate Commercial Bank (Corpbank) και First Investment Bank αποτελούν μέρος μιας εσκεμμένης και συστηματικής απόπειρας αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας.

Νωρίτερα την Κυριακή η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 6 άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή στην υπόθεση. Ένας εξ αυτών αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

«Διαθέτουμε επαρκείς πόρους και μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης. Στηρίζουμε κάθε τράπεζα που πέφτει θύμα επίθεσης» υπογράμμισε ο Πλεβνελίεφ.

Σχέδιο αποσταθεροποίησης κινητοποιεί και τις μυστικές υπηρεσίες!

Σαφή κατεύθυνση σχετικά με την ταυτότητα αυτών που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις βουλγαρικές τράπεζες ακολουθούν οι έρευνες των αρχών της χώρας, όπως ανακοίνωσαν Βούλγαροι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Ειδήσεων της Σόφιας. Αυτό έγινε γνωστό μετά από έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Tsvetlin Yovchev, ο γενικός εισαγγελέας Sotir Tsatsarov και ο επικεφαλής της βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS), Vladimir Pisanchev.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της DANS και συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης η οποία περιγράφεται ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ούτε έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε γνωστό ότι υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα των αποστολέων των e-mails και των ανώνυμων SMS που καλούσαν τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του από την First Investment Bank και διέδιδαν φήμες περί κατάρρευσης.

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα για το θέμα, που περιλαμβάνει και ενέργειες κατά της Corporate Commercial Bank (KTB), οι οποίες υποχρέωσαν την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας να αναλάβουν τον έλεγχο της τράπεζας.

Στο μεταξύ, η DANS έχει δώσει στη δημοσιότητα τηλεφωνικούς αριθμούς προκειμένου όσοι διαθέτουν σχετικές πληροφορίες να επικοινωνούν με τις αρχές.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας δέχεται επίθεση, προειδοποίησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, κάνοντας λόγο για μια συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω επιθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι μετοχές των βουλγαρικών τραπεζών υποχώρησαν κατακόρυφα για δεύτερη ημέρα εν τω μέσω σπέκουλας ότι το bank run της περασμένης εβδομάδας στις καταθέσεις της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας, Corporate Commercial Bank (Corpbank) θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και να ταρακουνήσει την ήδη ασθενή οικονομία της Βουλγαρίας και εκείνη των γειτόνων της.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε δει κάποιες εκροές καταθέσεων στην θυγατρική της στην Βουλγαρία. «Η θυγατρική της ΕΤΕ στη Βουλγαρία δεν έχει κάποια έκθεση στην Corporate Commercial Bank», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Original article: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιστωτική γραμμή 1,7 δισ. ευρώ από την Κομισιόν – Nomura: Δεν κινδυνεύει το lev.

Keywords
Τυχαία Θέματα