Βίτσας: Αύξηση 50% προσφυγικών ροών – Οριακή η κατάσταση στα hot spots

Σε μια ακόμα παραδοχή πως η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι από πολύ δύσκολη ως οριακή, προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, την ώρα που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αποτυπώνουν την απάνθρωπη κατάσταση στα hot spots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως μέσα στο καλοκαίρι οι αποφάσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 30% και κατά 50% οι επιδόσεις αποφάσεων. Ωστόσο, προειδοποίησε πως οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 50% το καλοκαίρι του 2018, εξέλιξη που κάλυψε και τον όλο σχεδιασμό που δεν ξεπερνούσε τα 12.000 άτομα.

«Διαμορφώνουμε κινητές μονάδες να πάνε να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. Προσλαμβάνουμε κι άλλο κόσμο, φτιάχνουμε Επιτροπές ασύλου ειδικά για τα νησιά», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι στα κέντρα που έχουν πάρει άσυλο αλλά δεν τους βρίσκουν οι υπηρεσίες για να τους ενημερώσουν σχετικών. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε κρύβονται φοβούμενοι για την τελική απόφαση της αίτησης που είχαν καταθέσει. ήδη υφίσταται.

Oυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας έδωσε την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (ΚΥΤ) στη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στα νησιά και ιδίως στην Μόρια και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει βούληση για δημιουργία άλλων κέντρων καθώς και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμβλυνσης των προβλημάτων, ο κ. Βίτσας δήλωσε εμφατικά: «Δεν σκεφτόμαστε να υπάρχει και άλλο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είτε στη Λέσβο είτε στα άλλα νησιά».

Απεναντίας, εξήγησε ότι αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι να κλείσει το Κέντρο στη Σάμο (και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο) και να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι – ωστόσο, που, όπως είπε ο υπουργός συνδέεται μεν με τις ροές, αλλά “πρέπει να φτάσουμε στο σημείο μηδέν”, “εκεί δηλαδή που θα αντιστοιχείται η δυναμικότητα του ΚΥΤ με τους ανθρώπους που θα διαμένουν σε αυτό”.

«Προτιμώ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνέχεια Κέντρα. Εκτός από την Σάμο, όπου το Κέντρο ήταν για 700 ανθρώπους και το οποίο θα κλείσει, τα άλλα είναι αρκετά μεγάλα», εξήγησε ο κ. Βίτσας και δήλωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρώνεται η ταχεία διαδικασία παροχής ασύλου (η πρώτη και δεύτερη εξέταση ασύλου) σε 90 μέρες.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, σημείωσε πως η κατάσταση στην Μόρια έχει επιδεινωθεί κατά πολύ τον τελευταίο χρόνο και πως οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα. «Έχετε παρακολουθήσει τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως γύρω από τα κέντρα υποδοχής έχουν δημιουργεί ad hoc καταυλισμοί που προκαλούν υγειονομικές ανησυχίες από τα λύματα που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Διεθνής Αμνηστία: Σοκαριστική η κατάσταση στη Μόρια

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού, ο οποίος χαρακτήρισε «σοκαριστική και αποτρόπαια» την κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

Μαζί με τον διευθυντή του Ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο κ. Ναΐντού είχε επαφές με φορείς του νησιού και επισκέφθηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο. Επίσης επισκέφθηκε το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Λίγο προτού αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα (ο βράδυ της Πέμπτης) ο κ. Κούμι Ναϊντού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εντυπώσεις του από τον καταυλισμό της Μόριας.

«Το πιο σπουδαίο που κάναμε σήμερα ήταν να πάμε στον καταυλισμό της Μόριας, που το βρήκαμε σοκαριστικό και αποτρόπαιο. Το γεγονός ότι βρίσκονται στον καταυλισμό σήμερα πολύ περισσότερα άτομα από όσα μπορούν να στεγαστούν, σημαίνει ότι αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες δυσχέρειες. Ιδιαίτερα στην περιοχή όπου υπάρχουν κυρίως σκηνές εκτός του κυρίως καταυλισμού, που θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ζούγκλα, οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, «το γεγονός ότι περιμένουν τέσσερις ώρες για να πάρουν φαγητό αυτό σημαίνει δώδεκα ώρες την ημέρα, είναι από μόνο του ένα γεγονός ντροπιαστικό. Σήμερα εξήντα οικογένειες δεν πήραν φαγητό από ότι μας είπαν μέσα, γι’ αυτό πηγαίνουν πολύ νωρίς. Μια γυναίκα από το Αφγανιστάν μας έλεγε σήμερα το πρωί ότι πήγε από τις τέσσερις το πρωί για να πάρει πρωινό γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει φαγητό γι’ αυτήν και τα παιδιά της. Το βασικότερο πρόβλημα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι δεν ξέρουν τι πρόκειται να τους συμβεί, δεν ξέρουν ποια είναι η προοπτική τους».

Όπως είπε ο κ. Ναϊντού, «Χαρακτηριστικό της κατάστασης γεγονός είναι για παράδειγμα ότι μπορεί πολλοί να μετακινήθηκαν και να έχουν πάει στην ενδοχώρα αλλά δεν τους είχε γίνει σαφές από πριν ότι θα έπρεπε στην ουσία να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο για να κάνουν την τελική τους συνέντευξη για να γίνει αξιολόγηση για την αίτησή τους για άσυλο. Ο υποδιοικητής του καταυλισμού μας είπε ότι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό γιατί στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα πληρώσει το εισιτήριό τους να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο και μετά να ξαναπάνε πίσω στον καταυλισμό της ενδοχώρας. Και ας το αντιμετωπίσουμε επιτέλους σοβαρά δεν είναι πυρηνική φυσική για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αντί να προσπαθούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα στο νησί ας προσπαθούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα στην ενδοχώρα και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να είναι και φτηνότερο από οικονομικής άποψης για το κράτος γιατί δεν θα σπαταλά πόρους να πηγαινοέρχονται αυτοί οι άνθρωποι».

Τέλος ο κ. Ναϊντού είπε: «Για τους ανθρώπους που μένουν έξω από τα όρια του καταυλισμού η κατάσταση είναι εξαιρετικά προβληματική. Μένουν σε κακής ποιότητας σκηνές, εκτεθειμένοι στη βροχή. Είναι πολύ δύσκολο να μένουν μέσα σ’ αυτές τις σκηνές ή να κυκλοφορούν γύρω από αυτές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη. Δεν υπάρχει φωτισμός σε αυτό το μέρος και οι τουαλέτες δεν έχουν κλειδαριές.»

Keywords
Τυχαία Θέματα