ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Σε θετικούς ρυθμούς ο τζίρος τον Σεπτέμβριο (+1,8%)

Σε θετικούς ρυθμούς πέρασε και πάλι ο τζίρος των βιομηχανιών ο οποίος δέχθηκε σημαντική ώθηση και από την πορεία στην εξωτερική αγορά.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) κατά 1,8% το Σεπτέμβριο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2013, έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Ωστόσο, η ανοδική πορεία μοιάζει ανεμική από τη στιγμή που ο ο μέσος Γενικός

Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013, συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση κατά 3,6%, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του τζίρου οφείλεται στην άνοδο του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 1,8% στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, χημικών προϊόντων, μη μεταλλικών ορυκτών και βασικών μετάλλων.

Αντίστοιχα η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 1,5% το μήνα Σεπτέμβριο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2013, οφείλεται στις άνοδο του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 1,6% και κυρίως των δεικτών των κλάδων: χαρτιού και προϊόντα από χαρτί, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων.

Μάλιστα αίσθηση προκαλεί ότι παρά την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ ο τζίρος στην εξωτερική αγορά, στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στην αύξηση προς τις χώρες εκτός ευρωζώνης (1,7%) και λιγότερο από τις αγορές της Ευρωζώνης (0,2%).

Keywords
Τυχαία Θέματα