ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Βία και νεκροί σημάδεψαν τις κάλπες – Κυρώσεις κατά Μαδούρο από τις ΗΠΑ

[UPD] Κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, μετά από τις αιματηρές εκλογές μιας Συντακτικής Συνέλευσης της Κυριακής.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση σε βάρος ξένου ηγέτη και χαρακτηρίζοντας τον Maduro “δικτάτορα”, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απόφασή της να “παγώσει” τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Βενεζουέλας που υπόκεινται σε αμερικανική δικαιοδοσία, απαγορεύοντας στις εταιρείες των ΗΠΑ

και στους Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί του.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα, την επομένη δηλαδή των εκλογών για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, οι οποίες διενεργήθηκαν εν μέσω βίας, προκαλώντας παράλληλα τη διεθνή καταδίκη, με τις κυβερνήσεις ορισμένων κρατών να διαμηνύουν πως θα αμφισβητήσουν τις μελλοντικές αποφάσεις του συγκεκριμένου θεσμού.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τουλάχιστον 8 εκατ. ψηφοφόροι (41,5%) προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 για τη συγκρότηση της Συντακτική Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, σε μια εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από τη βία. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε δικαιωμένος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Ο λαός της Βενεζουέλας έδειξε ότι όταν η τύχη μας προκαλεί, όταν το καθεστώς της ολιγαρχίας μας προκαλεί, όταν ο ιμπεριαλισμός μας προκαλεί, τότε κάνουμε γνωστό ότι στις φλέβες όλων, ανδρών, γυναικών και νέων, κυλά αίμα ελευθερωτή». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Eκλογικής Επιτροπής Τιμπισάι Λουτσένα, πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή ποσοστό 41,53%, συμμετείχαν στις εκλογές. Σύσσωμη η αντιπολίτευση που μποϊκόταρε τη διαδικασία, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και κάνει λόγο για μια μαύρη ημέρα για τη χώρα.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτή την δόλια διαδικασία» τόνισε ο Ενρίκε Καπρίλες, αρχηγός της αντιπολίτευσης. «Για μας είναι μηδέν, δεν υπάρχει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου η κυβέρνηση επαναφέρει τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατία και μπορέσει ο λαός της Βενεζουέλας να ασκήσει όλα τα δικαιώματά του. Αυτό να το λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση». 5.500 ήταν οι υποψήφιοι για τις 545 έδρες της Συντακτικής Συνέλευσης. Όλοι τους είναι εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κυβερνά από το 1999 τη χώρα.

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας “δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού,” αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Nicolas Maduro.

“Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας,” πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”

Το χθεσινό ρεπορτάζ

Οι πολίτες στη Βενεζουέλα καλούνται σήμερα από το καθεστώς Μαδούρο στις κάλπες για να εκλέξουν τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, εν μέσω των βίαιων διαδηλώσεων, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 113 άνθρωποι. Η αντιπολίτευση απέχει από αυτήν την εκλογική διαδικασία, ενώ μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και διεθνώς.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική Συνέλευση. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε μια συγκέντρωση, το Σάββατο. Ο Μαδούρο, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της.Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) υποστηρίζει ότι οι εκλογές αυτές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

Οι εκλογές προκαλούν ανησυχίες για επιδείνωση του χάους. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Air France, ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

Η Κολομβία και ο Παναμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Μαδούρο).

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακοίνωσε ωστόσο ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδίως μετά το συμβολικό δημοψήφισμα που οργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες το MUD και συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους.

Όμως, λόγω του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα μπορεί να ψηφίσει δύο φορές: μία ως κάτοικος εκλογικής περιφέρειας και μία ως μέλος κοινωνικής ομάδας, επειδή τα 364 μέλη της Συντακτικής θα εκπροσωπούν τις περιφέρειες και τα 173 τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Οκτώ θα είναι οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να περιπλέξει σημαντικά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό σε εκλογικά θέματα Εουχένιο Μαρτίνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα