Βενεζουέλα: “Χάθηκε” το δολάριο – Νέο δάνειο από την Κίνα που πληρώνεται με πετρέλαιο

Είδος εν ανεπαρκεία το δολάριο στην αγορά της Βενεζουέλας. Η ισοτιμία του φθάνει τα 3.480 μπολιβάρ στη «μαύρη αγορά», καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει στο 1500%!
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η κατάρρευση του νομίσματος τις τελευταίες ημέρες στην μαύρη αγορά είναι η μεγαλύτερη από το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση της χώρας είχε εισάγει νομισματικούς ελέγχους.
Με βάση το καθεστώς των νομισματικών ελέγχων, η κυβέρνηση προσφέρει μια προνομιακή συναλλαγματική ισοτιμία στα 10 μπολιβάρ/δολάριο για εισαγωγές τροφίμων και

φαρμάκων.
Οι συναλλαγές για όλα τα υπόλοιπα αγαθά γίνονται με μια ισοτιμία στα 660 μπολιβάρ/δολάριο.

Η ΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ…
Στην παροχή δανείου 2,2 δισ. δολαρίων προς τη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα αυξημένο μερίδιο στην παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας, προχώρησε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 η Κίνα.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεσμεύτηκε να στέλνει στον μεγαλύτερο πιστωτή της ακόμα περισσότερο πετρέλαιο: 800 χιλ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 550 χιλ. βαρελιών ημερησίως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Μέχρι το τέλος του 2016, το χρέος της Βενεζουέλας προς την Κίνα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί σε 19 δισ. δολάρια.
Μεταξύ των ετών 2007 και 2015, η Κίνα υπολογίζεται ότι δάνεισε συνολικά 65 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα, δάνεια τα οποία αποπληρώθηκαν κυρίως με πετρέλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα