Μοσκοβισί: Πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος

και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό, περιγράφοντας ως ορόσημο το κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις. Επισήμανε ότι, η Ελλάδα ως χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. «Γι? αυτό πιστεύω», υπογράμμισε, «ότι τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αποδείξει τη βούληση μας και πως όμως περιμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.

«Νομίζω, ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση και πως η δεύτερη είναι καθ? οδόν. Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι εφόσον είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε θετικά τη συζήτηση για το χρέος. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα εμπόδια και ποια είναι τα πλεονεκτήματα. Είπε ότι έχουμε ένα κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον δρόμο για τις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι, αυτό είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί σε μόλις μια συνάντηση (του Eurοgroup), αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική λύση, προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά. Τόνισε ότι, θα είναι ένα πάρα πολύ θετικό σήμα, σε μια περίοδο, όπως παρατήρησε, που ο κόσμος σκέφτεται-αντιμετωπίζει την Ευρώπη μερικές φορές αρνητικά.

Σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης στην Ευρώπη, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να τονίζει ότι δεν συζητάμε πλέον για γκρέξιτ, αλλά ότι, αντιθέτως, “θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ως σύνολο”. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους της Ελλάδας, οι οποίοι «γνωρίζω πόσο έχουν υποφέρει από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «έχουμε ήδη επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και τώρα είναι η σωστή ώρα να κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτατα».

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας».

Π. Μοσκοβισί: Μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκέμβρη. Άλλο η σοβαρότητα στην ενδυνάμωση της οικονομίας και άλλο η λιτότητα

Έχουμε πολύ ισχυρή και θετική πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία.

Σημείωσε ότι «η Κομισιον ήταν και είναι πάντα υπέρ μιας ισχυρής Ελλάδας εντός μιας ενισχυμένης Ευρωζώνης αφιερωμένης στην ανάτπυξη», για να υπογραμμίσει ότι «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη λιτότητα γι αυτό». Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπογραμμίσει ότι όμως ένα πράγμα είναι να είμαστε σοβαροί στο να ενδυμανώμουμε την οικονομία και άλλο η λιτότητα.

«Και τώρα», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «είναι ώρα οι Έλληνες πολίτες να έχουν κάποια ανταπόδοση». «Εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε οι εταίροι της πρέπει επίσης να αναλάβουν τις δικές τους».

H συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο

O Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται στη χώρα μας και σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Της Δημοκρατίας, ζήτησε μία λύση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Είμαστε αρκετά έξυπνοι να τη βρούμε όλοι μαζί”, είπε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και διαβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση από την Προεδρία.

Ο Μοσκοβισί τόνισε τη σημασία και αναγκαιότητα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα, όπως αυτό του κοινωνικού διάλογου. “Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου”. Τόνισε, επίσης, ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο.

Έχει έρθει η στιγμή να γίνει η συζήτηση για το χρέος

Ο Μοσκοβισί είπε πως “η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο”. Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο “μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία”. Διαβεβαίωσε ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε ότι “τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων”.

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. “Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Θέλω να πω ότι η πρόοδος την οποία σημειώσατε είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Να τονίσω ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα. Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη, αλλά είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Και μάλιστα θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω αυτό με τους αρμόδιους υπουργούς και πρωτίστως, βεβαίως, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό”.

Αδύναμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χωρίς την Ελλάδα

Ο Μοσκοβισί τόνισε εξάλλου την ανάγκη να υπάρξει αναγνώριση εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων, της Ευρώπης, της ανάγκης για ανάπτυξη, για κοινωνική ανάπτυξη. Να μην θεωρούν πλέον οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το οποίο είναι συνώνυμο με μια τιμωρία και με μια αέναη λιτότητα.

“Γνωρίζω ότι αυτή η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη την οποία επιθυμώ να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις. Και γι’ αυτόν τον λόγο τόνισα και τονίζω ότι το Grexit ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει από το μυαλό μας, κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αυτό το έλεγα πάντα ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια ως Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντα τόνιζα ότι αυτή η μεγάλη οικονομία αυτής της μεγάλης Δημοκρατίας, δηλαδή της Ελλάδας, όφειλε να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά της Ευρωζώνης. Διότι χωρίς την Ελλάδα, όλο αυτό το οικοδόμημα θα ήταν σαθρό, θα ήταν αδύναμο και θα ήταν ένα απλό οικονομικό οικοδόμημα που θα στερείτο βαθύτερου νοήματος”, είπε.

“Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη το πλήγμα από τους πρόσφυγες”

Ο Μοσκοβισί έκανε επίσης αναφορά στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. “Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία. Όλ’ αυτά τα γνωρίζουμε, όπως επίσης γνωρίζουμε και το βάρος που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία η υποδοχή των προσφύγων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά θα τα λάβουμε σοβαρότατα υπόψη μας κατά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”.

Π. Παυλόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, εσείς να ελαφρύνετε το χρέος μας

Κατά τη συνάντησή του με τον Μοσκοβισί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την πολύ μεγάλη συμβολή του Επιτρόπου στην αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με τη σοφή τακτική του να προσπαθεί να πείσει όλους ότι η έξοδος από την κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης εξαρτώνται από τον συνδυασμό ακριβώς της ανάπτυξης με το Κοινωνικό Κράτος. “Αφού το Κοινωνικό Κράτος διασφαλίζει την συνοχή της Ευρώπης και χωρίς την συνοχή της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική τομή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φέρει την δική σας σφραγίδα. Και οφείλω αυτό δημόσια να το εξάρω”, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Για το θέμα της ελληνικής κρίσης ο κ. Παυλόπουλος, αφού διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για ν’ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, προέβη σε δύο επισημάνσεις.

Αφενός, στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, τόνισε ότι “θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’αποδεχθεί – όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη Χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, η Γερμανία – μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ, στην Ευρώπη, έχουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού”.

Αφετέρου, αναφέρθηκε στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. “Είναι ανάγκη οι Εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους. Μίλησε όμως – και μιλάμε – για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σ’αυτό πρέπει ν’ανταποκριθούν οι Εταίροι μας”.

Ο κ. Παυλόπουλος προέτρεψε να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους. “Υπάρχει η εντύπωση, κύριε Επίτροπε, ότι το Ελληνικό Χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες της Ελλάδας που εκείνη έχει οικειοθελώς καθορίσει. Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε. Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη, ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του. Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ αυτή η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους να καταστεί σαφής προς τους Εταίρους μας. Νομίζω ότι την γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από Χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως”, είπε.

Έρχεται ο Μοσκοβισί αλλά παραμένουν οι διαφωνίες σε εργασιακά και χρέη προς τράπεζες – δημόσιο

Keywords
χρεος, οπωσδηποτε, συζητηση, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, λύση, ελλαδα, σημαίνει, staff, μετάφραση, ΔΝΤ, αναδιαρθρωση, γαλλια, οφείλω, κουρεμα, οφείλεται, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, μετάφραση, χωρες, το θεμα, γερμανια, εξοδος, θεμα, οικονομια, οροσημο, προγραμμα, ωρα, αξιζει, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γινει, γειτονα, δεοντα, δικη, δρομος, ευκαιρια, ειπε, εβδομαδα, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θετικο, καμερες, κυβερνηση, κυριε, λύση, λογο, μαξιμου, μυαλο, παντα, οφείλεται, οφείλω, προγραμματα, ρυθμισεις, ρολο, σαθρο, σαφης, συνεχεια, σφραγιδα, τιμωρια, τμημα, τουρκια, τομη, ελληνικα, ενωση, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, μπροστα, σημαίνει, σημα, staff, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα