Βατικανό: Παρουσία πλήθους κόσμου η κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου

14:03 5/1/2023 - Πηγή: BankWars

Με τιμές εν ενεργεία Πάπα τελείται σήμερα στο Βατικανό η κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’. Πλήθος κόσμου, κληρικοί και αρχηγοί κρατών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου τοποθετήθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων η σορός του επίτιμου Πάπα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εν ενεργεία Ποντίφικας καλείται να τελέσει την κηδεία προκατόχου του, καθώς έως σήμερα ο Πάπας

ενταφιαζόταν πριν από την εκλογή του διαδόχου του.

Στην τελετή συμμετέχουν συνολικά 3.700 καθολικοί κληρικοί, ενώ από τη Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών Ποντίφικας, έφτασαν στο Βατικανό δέκα επίσκοποι.

Την τελετή παρακολουθούν περισσότεροι από 1.000 δημοσιογράφοι από 35 χώρες του κόσμου, ενώ παρόντες είναι και εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπεί ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Τη χώρα μας εκπροσωπεί η πρέσβειρα στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιταλίας είναι ο πρόεδρος της χώρας, ενώ παρόντες είναι -μεταξύ των άλλων- ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ. Τη Γαλλία εκπροσωπεί ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Με απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, σε ένδειξη πένθους οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός Πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 διαδεχόμενος τον πολύ δημοφιλή Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, ο οποίος έμεινε στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για 27 χρόνια. Στις 11 Φεβρουαρίου 2013 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, δηλώνοντας ότι δεν είχε τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της Εκκλησίας.

Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα