ΒLOOMBERG: Μειώνονται οι κίνδυνοι από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία

Τους κινδύνους που μπορεί να ακολουθήσουν μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία επιχειρούν να μειώσουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τραπεζίτες ενώ την ίδια ώρα οι συζητήσεις σχετικά με το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας παραμένουν στάσιμες, υποστηρίζει με άρθρο του το Bloomberg.

Χαρακτηριστικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo SpA, Carlo Messina, δήλωσε την Τρίτη πως δεν ανησυχεί

για μία “μόλυνση” από την Ελλάδα λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer, είπε πως δεν προβλέπει κάποιον “συγκεκριμένο κίνδυνο” για τράπεζες και ασφαλιστές από την πιθανολογούμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Τα σχόλια αυτά υπονομεύουν το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Τσίπρα, πως μία ελληνική κατάρρευση θα δημιουργήσει γενικευμένους κινδύνους για όλη την περιοχή, τονίζει ο αρθρογράφος. Από τη στιγμή που η Ελλάδα εισχώρησε στα προγράμματα στήριξης, έχουν γίνει πετυχημένες προσπάθειες για τη στεγανοποίηση της χώρας και την πρόληψη μίας γενικευμένης μόλυνσης της Ευρωζώνης.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εντάσεις μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά έχει στηθεί ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας, το οποίο είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”, δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας κ. Messina. “Οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα, αλλά επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία για τον περιορισμό τους”.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του G7, που θα λάβει χώρα την επόμενη Τετάρτη στη Γερμανία, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τα δάνεια της.

“Δυστυχώς έχει χαθεί πολύς χρόνος”, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ardo Hansson. “Μια συμφωνία η οποία θα διατηρεί τις αρχές θα είναι και στο συμφέρον και των δύο πλευρών, αν και μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις προσχωρούν πολύ αργά”.

Παρόλο που η χώρα δεν έχει λάβει χρηματοδότηση εδώ και καιρό, έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της μέσω περιορισμού των δαπανών και δέσμευσης των αποθεματικών του κράτους, σύμφωνα με το άρθρο.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου, που θα της επιτρέψει την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, και σκέφτεται την επιβολή τέλους της στην ανάληψη μετρητών, όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα